Paraćin: Mobilna oprema za zaštitu od poplava u centru grada

Izvor: RTS, 22.Okt.2018, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paraćin: Mobilna oprema za zaštitu od poplava u centru grada

Stručnjaci tvrde da je Srbija danas mnogo bezbednija od poplava nego pre 4 godine, kada je više gradova u našoj zemlji bilo poplavljeno. U Paraćinu, koji je tada pretrpeo ogromnu štetu, predstavljen je novi mobilni sistem odbrane od poplavnog talasa.
Najsavremenija mobilna zaštitna ograda montira se veoma brzo i efikasno štiti urbani deo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gradova. Ovakvu ogradu dobro obučeni radnici mogu postaviti za nekoliko sati, a to je sasvim dovoljno vremena, od trenutka kada sistem za uzbunjivanje, koji već funkcioniše, najavi poplavni talas.
 
"S obzirom da je reč o 375 metara na obe obale, mi možemo formirati interventno obučene ekipe, koje to mogu da urade brzo.Nama priroda postavlja rokove i ja mislim da sam siguran u to da cemo uspeti u to da u određenom momentu tako nešto formiramo", kaže Zvonimir Kocić, iz JVP Srbijavode.
Iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima kažu da je u Srbiji u protekle 4 godine sanirano više stotina kritičnih mesta i da su naši gradovi sada daleko bezbedniji.
"Puno je još napora neophodno uložiti, puno novca i vremena je neophodno da bismo došli do tačke u kojoj možemo da kažemo da smo bezbedni i spremni, vremena i novca nikad dosta, ali važno je da svaki dan radimo i na sistemskim merama i strukturalnim merama, kako bismo svakog dana bili makar trunku bezbedniji nego što smo danas", kaže Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.
"Sigurno je da smo za 4 godine kao društvo, kao država, kao lokalne samouprave,napravili bitan korak napred, naravno posla ima još dosta i ministarstvoa preko republičke direkcije, za vode, Srbijavoda...će svakako učestvovati u realizaciji ovakvih i sličnih projekata", kaže Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Ceo projekat zaštite Paraćina od poplava, koji se finansira iz fondova Evropske unije, koštaće oko 4 miliona evra, a trebalo bi da se završi do kraja sledeće godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.