Panorama: Poplave - odbrana,sistem, preventiva

Izvor: Studio B, 28.Mar.2015, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Panorama: Poplave - odbrana,sistem, preventiva

Predsednik obrenovačke opštine Miroslav Čučković kaže da je ta opština, bez obzira na to što ima sve faktore rizika, od poplava, zemljotresa i industrijskog zagađenja, danas spremnija da se izbori sa vanrednim situacijama.

Gosti večerašnje  emisije "Panorama" bili su  Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije,direktor Kancelarije za obnovu  i pomoć  poplavljenim područjima Marko Blagojević  i Miroslav Čučković, predsednik opštine Obrenovac
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
 Predsednik obrenovačke opštine Miroslav Čučković  kaže da ta opština, bez obzira na to što ima sve faktore rizika, od poplava, zemljotresa i industrijskog zagađenja, danas spremnija da se izbori sa vanrednim situacijama. Godišnjicu majskih poplava Obrenovac dočekuje obnovljen i sa Obrenovčanima koji se nisu iselili iz grada.   

Odgovarajući na pitanje da li ima opasnosti od novog izlivanja i kako protiče obnove zemlje nakon prošlogodišnjih  poplava, direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević je rekao  da je veliki posao urađen od prošlogodisnjih poplava, ali da sistem može i mora da bude još efikasniji.

 

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag  Marić smatra da sistem mnogo bolje reaguje, ali preventiva je prema njegovim rečima  i dalje  veliki problem. Na  žalost, nije mali broj ni onih koji se nesavesno ponašaju i bacaju smeće i otpad različitog gabarita u rečna korita. Problem je što ni mnoge lokalne samouprave nemaju napravljene procene rizika bez obzira da li se radi o bujičnim tokovima, poplavama, odronima , klizištima.

 

 Prvi čovek lokalne samouprave Obrenovca, Miroslav Čučković  navodi da od 13 potencijalnih  faktora rizika, Obrenovac ima čak 11. Još od 1981.godine i tadašnjih poplava govori se naširoko  o tom problemu, a prema rečima predsednika obrenovačke opštine, sistem odbrane kolubarskog sreza mora da ima više desetina brana i retenzija kako bi se efikasno branili od poplava, što je  i zaključak najeminentnijih stranih  i domaćih stručnjaka.

 

U nastavku emisije bilo je reči o sistemskim rešenjima u konkretnoj oblasti , problemu postojanja ljudskih  i materijalnih resursa , organizaciji civilne zaštite  kao i logističkim problemima.

 

 

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.