Pale se lampice: Upozoreni su

Izvor: B92, 03.Avg.2023, 13:24

Pale se lampice: Upozoreni su

U Hrvatskoj i Sloveniji su najavljene poplave i novi talas nepogoda.

Danas će biti pretežno sunčano i vruće, a uz pojačan razvoj oblačnosti lokalno se očekuje poneki pljusak i grmljavina, posebno na planinama i na severnom Jadranu, prema vremenskoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Kako je najavljeno proteklih dana, sutra se očekuje pogoršanje vremena.

"Postepeno naoblačenje s kišom i pljuskovima s grmljavinom, već >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u noći i prije podne na severnom Jadranu i na planinama, zatim i u centralnim predelima, a do kraja dana proširiće se na istok i jug zemlje. Mestimično će pljuskovi biti jači i obilniji, a ponegdje je moguća i grmljavina", istakli su za petak iz DHMZ.

Nepovoljno vreme očekuje se i u Sloveniji, gde su izdata upozorenja od poplava.

"Zbog obilnih padavina u petak uveče, odnosno u noći na subotu, očekujemo izlivanje reka", piše Neurje.si i ističe da se obilnije padavine očekuju posebno u centralnom delu zemlje i na jugoistoku.

"Agencija za zaštitu životne sredine izdala je narandžasto upozorenje. Ne savetujemo nikakve aktivnosti u blizini reka ili potoka, jer se trenutno odvija mnogo manifestacija i letnjih festivala", dodaje se.

Bujične i urbane poplave su moguće i sutra u pojedinim delovima Hrvatske, tačnije u zagrebačkoj, karlovačkoj, gospićkoj i riječkoj regiji.

"Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Moguće je poplave imovine i saobraćajne mreže. Moguć je i prekid u snabdevanju energijom, komunikacionoj mreži i vodosnabdevanju. Opasni uslovi vožnje zbog smanjene vidljivosti i proklizavanja na mokrim kolovozima", navodi se u saopštenju DHMZ.

Karlovac je danas saopštio da se sprema za obilnu kišu i nevreme predviđeno za vikend, u ugrožene delove grada se dopremaju džakovi sa peskom, Vodovod i kanalizacija su upozoreni da su odgovorni za odvode, a izvođači radova za gradilišta.

Nakon sastanka karlovačkog štaba civilne zaštite, rečeno je da se Borlin i Velika Jelsa smatraju potencijalno najugroženijim delovima grada u koje se dopremaju džakovi sa peskom. Obezbeđene su cerade i neophodan materijal, očišćeni su svi slivnici, a izvođači radova su dodatno upozoreni na odgovornost za gradilišta, istaknuto je na skupu koji je organizovan zbog najave obilnih padavina i jakog vetra za petak.

Subota i nedelja

Zbog "izuzetno velikih količina kiše" mogu se očekivati bujične poplave i klizišta.

"Sve službe će preduzeti sve preventivne mere iz svoje nadležnosti kako bi eventualne posledice bile što minimalne", rekli su iz Grada i dodali da će građanima na raspolaganju biti poverenici Civilne zaštite u mesnim odborima i gradskim okruzima.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić pozvao je građane na područjima koja su do sada bila izložena klizištima i bujicama da dodatno zaštite imovinu, a sve građane da vode računa o vlastitoj sigurnosti, ne izlažu se nepotrebno nevremenu i poštuju privremenu regulaciju saobraćaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.