Otpad prekrio plaže na Pelješcu i Mljetu

Izvor: Politika, 22.Nov.2010, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otpad prekrio plaže na Pelješcu i Mljetu

Jaki jugo doneo morem do obale Dalmacije dosad nezapamćene količine đubreta iz Albanije i Italije

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb – Pogoršanje vremena koje donosi jaki ciklon sa jugozapada, uz obilne kiše (Dubrovnik je opet poplavljen, pa se na Stradunu gazi voda preko članaka), doneo je i do sada nezabeležene probleme lokalnim upravama na Mljetu i Pelješcu. Snažni jugo, koji na hrvatskom delu Jadrana tera more na obalu (a bura od obale prema pučini) >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << doneo je do sada nezapamćene količine raznog đubreta i otpada koji su zatrpali plaže na ostrvu Mljetu i poluostrvu Pelješcu.

Kako javljaju domaći mediji, „nasukano” je najviše ambalaže na kojima je najčešće tekst na italijanskom i albanskom jeziku. Da stvar bude gora, najviše se radi o otpadu koji se ne može razgraditi i sastoji se od plastičnih boca, medicinskih igala i katetera u plastičnoj ambalaži i slično, i to u takvim količinama da ukazuje na to da je more pod uticajem jakog vetra i talasa „pokupilo” neka odlagališta otpada smeštena uz morsku obalu, najverovatnije u Albaniji. Uz spomenuto ima i dosta životinjskih lešina, drva i drugog otpada koji može da pluta.

„Plaže u pelješkim mestima Žuljana i Trstenik potpuno su prekrivene otpadom koje je iz Albanije i Italija stigao s jakim jugom. Za njegovo uklanjanje moraće se pobrinuti lokalne samouprave”, kaže o tome vršilac dužnosti lučkog kapetana u Dubrovniku Nikola Beusan, kojeg su meštani ugrožena mesta odmah o tome obavestila.

Funkcioner stranke Zelena akcija Tomislav Tomašević upozorava da se radi o sličnom slučaju kada je toksični mulj iz Mađarske nedavno ugrozio područja oko Dunava i pokazao da zaštita životne sredine mora da ima međunarodni karakter da bi bila efikasna.

I ranijih godina tim morskim putem stizale su neobične naplavine kojima je bilo teško utvrditi poreklo, a najtajanstvenije su svakako bile leševi bez glave i ruku, za koje se pretpostavlja da su žrtve mafijaških obračuna i bačeni s broda negde u albanskim ili italijanskim teritorijalnim vodama odakle su ih struje dogurale do Mljeta.

Hrvatska, inače, ima sve više problema s otpadom koji u more ispuštaju sve brojniji „kruzeri”, pravi mali ploveći gradovi koji poslednjih godina opsedaju atraktivne destinacije na Jadranu. Domaći ljudi koji žive od turizma zato ih sve više dočekuju s nepoverenjem i negodovanjem, pogotovo što njihovi putnici baš ne ostavljaju neki naročiti novac u mestima gde se iskrcaju i na brzinu ih obilaze, a spavaju i sve ostalo obavljaju (i plaćaju) na tim brodovima.

R. Arsenić

objavljeno: 23.11.2010.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.