Opasnost od izlivanja reka

Izvor: S media, 07.Feb.2012, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasnost od izlivanja reka

Visina snežnog pokrivača u Srbiji biće u porastu do 15. februara, a šta će biti nakon toga, niko od nadležnih ne može da tvrdi sa izvesnošću. Do tada, sneg će i dalje padati, temperature će biti izrazito niske, a reke se pretvaraju u led. Ako se sneg bude postepeno otapao, stručnjaci kažu da neće biti većih problema. Međutim, ukoliko dođe do naglog porasta temperature, otopljavanje će izazvati ogromne poplave širom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Srbije.

Direktor Srbijavoda Nikola Marjanović kaže za Danas da se ne može sa izvesnošću dati prognoza šta će biti kada počne da se otapa sneg. Prema njegovim rečima, scenarija idu u dva pravca - da otapanje bude postepeno, i tada neće biti nikakvih problema, do duge mogućnosti, a to je da se usled eventualno visoke temperature sneg otopi naglo, što će dovesti do ogromnih poplava.

Najveći problem led na rekama

- Trenutno najveći problem je led koji se stvara na rekama. Počinjemo razbijanja leda na Ibru, a kritične su Velika Morava i posebno Dunav, koji je već 60 odsto zaleđen. Izvesno je da će zalediti u potpunosti, a Srbijavode nemaju kapaciteta da se izbore sa ovim problemom. U razbijanje leda moraće da se uključi i vojska, što će biti precizirano nakon sastanka Štaba za krizne situacije - kaže Marjanović, dodajući da je situacija sa ledom najkritičnija kod Golupca. Prema njegovim rečima, zaleđenost reka predstavlja opasnost identičnu kao da su na njima postavljene brane, a takva situacija ugrožava i mostove.

Valjevo: Sneg pada više od 40 sati

Trudnica spašena iz snežnog smeta rodila dečaka

Prokuplje: Zavejano 430 kilometara puteva, odsečeno 930 kuća

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić kaže za Danas da je trenutni prioritet razbijanje ledenih naslaga na rekama kao i pomoć ljudima gde su snežne naslage najveće.

- Najteže je i dalje u onim opštinama u kojima je zbog visine snega proglašeno vanredno stanje. U najugroženija područja biće dopremljeno po pet dodatnih mašina za čišćenje puteva. Reč je o mašinama javno-komunalnih preduzeća, privatnih firmi i Vojske Srbije - rekao je Marić. On je dodao da postoji realna opasnost od izlivanja reke Ibar u Kraljevu zbog stvaranja ledenog čepa, kao i na Dunavu kod Đerdapa, gde je formiran led dužine 100 kilometara.

- Ekipe će izaći na teren da miniraju i usitne led - naglasio je Marić.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije (RHMZ) kažu da će i narednih nedelju dana u Srbiji biti ekstremno hladno.

(Danas)

Foto: RTS

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.