Opasne poplave i klizišta posle velikih snežnih padavina

Izvor: Southeast European Times, 15.Feb.2012, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasne poplave i klizišta posle velikih snežnih padavina

Velike snežne padavine paralisale su BiH i druge zemlje u regionu, ali su takođe podstakle saradnju.

15/02/2012

Bedrana Kaletović za Southeast European Times iz Tuzle -- 14.2.2012.

Zvaničnici na Balkanu razgovaraju o koordinisanju svojih napora u sklopu priprema za moguće ekstremne poplave i klizišta u Bosni i Hercegovini (BiH), Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, posle velikih snežnih padavina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << koje su, u nekim oblastima, donele sneg visine čak 5 metara.

Predsednik Republike Srpske Aleksandar Džombić predložio je osnivanje zajedničkog koordinacionog tela za organizovanje napora protiv poplava. Njegov predlog upućen je premijeru FBiH Nerminu Nikšiću, premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću, crnogorskom premijeru Igoru Lukšiću i hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću.

„Svesni smo činjenice da svi dajemo sve od sebe sa raspoloživim kapacitetima, ali naši problemi neće nestati sa prestankom snežnih padavina“, rekao je Džombić u pismu drugim liderima.

Predlog zajedničke akcije mnogi u regionu su pozitivno ocenili.

„Srbija podržava ovu inicijativu, jer takođe pokušava sebe da organizuje kao regionalno sedište u slučaju prirodnih katastrofa. Tо bi omogućilo da svaka zemlja u regionu ... može da ima unapred organizovanu pomoć susednih zemalja“, kaže za SETimes Milivoje Mihajlović, direktor kancelarije srpske vlade za odnose sa medijima.

Nikšić očekuje da zvaničnici reaguju što pre.

„Verujem da Veće ministara neće praviti bilo kakve prepreke u realizaciji ove međuvladine inicijative i da će što pre preduzeti konkretne inicijative“, rekao je Nikšić.

Stanovnik Sarajeva čisti sneg oko svog automobila 4. februara. [Rojters]

Region je podložan poplavama, a neki se još oporavljaju od poplave od pre dve godine, u regionu Semberije u Republici Srpskoj.

„Moja kuća je bila poplavljena tada, a moja porodica evakuisana. To je bilo u decembru 2010. godine. I dalje živimo kod rođaka, jer je naša kuća uništena, a obećanja da će biti popravljena se ne sprovode“, rekao je za SETimes Jovan Marković, stanovnik Dvorova.

Očekuje se da će temperature ostati ispod nule još nekoliko dana, saopštio je Federalni hidrometeorološki institut.

Neophodnost zajedničkih koraka u pogledu položaja rečnih korita i pravljenje zidova koji će štititi od poplava je od suštinskog značaja, kao i snabdevanje mašinama koje lome led na rekama. Hrvatska je pozajmila takve mašine od Mađarske, a opasnost od plutajućeg leda prisutna je i u Srbiji.

„Opasnost od ledenih talasa postoji i u BiH, a kada prođe period leda i snega, sledi topljenje. To će doneti velike poplave i nove probleme, posebno u BiH, Srbiji i Hrvatskoj“, kaže za SETimes Jerko Ivanković, komandant Federalnog štaba civilne zaštite.

Pored poplava, velike posledice topljenja snega biće i klizanje zemljišta. Hazim Hrvatinović, direktor Federalnog geološkog zavoda, kaže da se pažljivo prati situacija u celoj zemlji.

„Klizišta se nadziru, pravimo prioritete za reagovanje kod najopasnijih i pokušavamo moguće posledice da svedemo na najmanju meru“, izjavio je Hrvatinović za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.