Oluja: Obilna kiša je potopila Vodice, u Tribunju nema struje

Izvor: Cafe.ba, 11.Sep.2014, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oluja: Obilna kiša je potopila Vodice, u Tribunju nema struje

Oluja je poplavila ulice i podrume. Zbog obilnih oborina, unatoč padu vodostaja Kupe, ugrožena su mjesta oko sela Letovanić. Još se pokušava zatvoriti nasip

Snažno nevrijeme koje je jutros pogodilo Vodice ostavilo je za sobom poplavljen grad. Prema informacijama portala Šibenik meteo u Vodicama je od 6 do 9 sati palo više od 120 litara kiše po kvadratnom metru.

Poplavljeni su brojni stanovi i poslovni prostori, a vatrogasci JVP Vodice imaju pune ruke posla >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << s ispumpavanjem vode. Šahtovi u gradu nisu izdržali pod velikim količinama kiše pa su poplavljene ulice oko autobusnog kolodvora te brojne ceste.

Bujica u Tribunju ruši ogradne zidove i provaljuje u kuće 

Obilne oborine potopile su i Tribunj gdje vatrogasci jednostavno ne stižu pomoći na sve strane. Načelnik Općine Tribunj Damir Pilipac kaže da od jutra zovu vatrogasce u pomoć, ali ona ne stiže.

- Sa svih strana spuštaju se rijeke vode, odnose ogradne zidove i provaljuje u kuće. Zovemo vatrogasce, ali oni kad ih dobijemo, odgovaraju da ne mogu stići, jer rade u Vodicama i Tisnom. Nestalo je i struje, tako da su nam električne pumpe neupotrebljive. Ulicama mogu voziti samo terenska vozila. Vatrogasci su obećali doći za pola sata, ali ne znam što će moći napraviti. Možemo samo moliti boga da kišta što prije stane - ispričao nam je Pilipac.

Žažini prijeti poplava 

Premda se padom vodostaja Kupe postupno povlači voda iz zapuštenog ribnjaka, koja je ugrozila više desetaka obiteljskih kuća u Letovaniću - zbog obilnih su oborina ugrožena druga mjesta. U četvrtak bi trebao biti završen zečji nasip koji bi trebao spriječiti istjecanje vode iz ribnjaka čije izlijevanje prijeti Letovaniću.

U obližnjoj su Žažini, zbog poplavljenje trgovine, posla imali vatrogasci. Problem je nastao zbog zaobalnih voda koje se slijevaju s obližnjeg brda, a odmažu i začepljeni kanali. Mještani su izrazito nezadovoljni jer Hrvatske vode nisu do kraja sanirale nasip. Upozoravaju - ako vodostaj bude kao u veljači, slijedi potop.

Premda se padom vodostaja Kupe postupno povlači voda iz zapuštenog ribnjaka, koja je ugrozila više desetaka obiteljskih kuća u Letovaniću - zbog obilnih su oborina ugrožena druga mjesta.

Jako nevrijeme pogodilo splitsko područje

Jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je u srijedu navečer šire splitsko područje, a u njemu su najgore prošli Trogir i okolica, piše Crometeo.

Do 22 sata u samo 60 minuta na mjesnoj postaji Trogir-Plano palo je 62 litre oborina po kvadratnom metru, a do 22.30 sati količina je već bila 72 litre. U Trogiru je bilo poplavljeno nekoliko gradskih ulica, a vatrogasci su intervenirali i u jednom poplavljenom poslovnom prostoru.

Vatrogasci DVD-a Kaštela također su dobili više desetaka poziva za intervencije zbog poplavljenih cesta i dvorišta. Dijelovi Splita, osobito istočna predgrađa, su zbog udara munja povremeno ostajala bez javne rasvjete.

Na Čiovu je oko 21 sat zabilježena i tuča.

Obilna kiša očekuje se i u Lici i Gorskom kotaru

U četvrtak umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom te pljuskovima i grmljavinom.  Najmanje se kiše očekuje na istoku Hrvatske, a najveća je količina moguća ponegdje na Jadranu, u unutrašnjosti Istre i Dalmacije te u Lici i Gorskome kotaru gdje lokalno može pasti do 100, pa i više od 100 litara po četvornome metru.

Vjetar većinom slab, na Jadranu slabo do umjereno, na južnom dijelu mjestimice i jako jugo i jugozapadnjak, na sjevernom dijelu bura. Najviša dnevna temperatura u središnjim i gorskim krajevima između 15 i 19, a u Slavoniji i Baranji te na Jadranu od 19 do 24 °C.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Nevrijeme u Hrvatskoj, u Vodicama evakuirana djeca iz vrtića

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Sep.2014

JAKO grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnim oborinama zahvatilo je jutros zapadne i središnje dijelove Šibensko-kninske županije...U kratkom vremenu palo je više od 100 litara kiše po metru kvadratnom, navodi se na internet portalu Šibenik meteo za praćenje vremenskih prilika na šibensko-kninskom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.