Obrenovac - traje trka sa vremenom

Izvor: B92, 27.Avg.2014, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obrenovac - traje trka sa vremenom

Sedam dana prošlo je od trenutka kada je zvanično počela obnova kuća u Obrenovcu. Vodi se trka s vremenom, jer je obećano da će svi biti zbrinuti do zime.

Današnja kiša usporava radove, ali optimizam postoji u Obrenovcu. Prednjače predstavnici opštinskih vlasti, koji su uvereni da će plan biti ispunjen, ali razloga za radost imaju i oni koji će se uskoro useliti u nove domove. Takva je i porodica Damnjanović.

Porodičnu kuću Damnjanovića u obrenovačkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naselju Šljivice, zbrisala je majska poplava i od nje su ostale samo ruševine. Porodica danas živi u

šatoru u svom dvorištu i raduju se useljenju u montažnu kuću koju su dobili od donatora.

Nove kuće u Obrenovcu dobiće oko 70 porodica. Neki od njih doseliće se u naselje Gaj, gde na opštinskoj zemlji niče novo naselje koje su izgradili donatori.

Na tu lokaciju biće trajno naseljeni Obrenovčani čije su kuće bile na rizičnom, plavnom području, stalno ugroženi od poplava.

Na nekoliko lokacija u gradu teren za izgradnju novih kuća pripremaju pripadnici Vojske Srbije. Načelnik Generalštaba kaže da je zadovoljan zalaganjem vojnika, ali Obrenovčane malo i kritikuje

U Obrenovcu je tokom dana podeljena i jednokratna novčana pomoć najugroženijima, koju je obezbedila Američka državna agencija za razvoj USAID. Oni su obezbedili po 330 dolara za 1.200 domaćinstava u Srbiji, od čega je polovina u Obrenovcu.

Dodatno, oko 300 porodica dobiće između 750 i 1.500 dolara za obnovu poljoprivredne proizvodnje ili porodičnog biznisa.

Opširnije u video-prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.