Obnova puteva, kvalitet ili kvantitet

Izvor: RTS, 22.Sep.2014, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnova puteva, kvalitet ili kvantitet

Nepogode koje su pogodile istočnu Srbiju mogle bi da uspore obnovu puteva oštećenih u majskim poplavama. Iz ministarstva uveravaju da će svi radovi biti gotovi do 1. oktobra. Stručnjaci rokove stavljaju pod znak pitanja – zbog kvaliteta radova.

Majska voda je mnogima odnela put do kuće, škole, prodavnice, bolnice. Iako je prioritet obnova kuća, uporedo se popravljaju i putevi. Neki su već prohodni, na drugima se radi, treći čekaju svoj red. Na deonici Loznica–Krupanj, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u mestu Korenita, putevi su vraćeni u stanje pre poplava. Nekoliko kilometara dalje, u selo Kostajnik još ne mogu autobusi.

Vladimir Stefanović iz Krupnja ističe da meštani moraju da spremeogrev za predstojeću zimu. "Iako se ulažu neki napori da se sve sanira – vidite i sami da je to nedovoljno, dani izmiču", kaže Stefanović.

Dosta je i urađeno. Obnovljen je put Loznica–Prnjavor, ali i most kod sela Dobrić. S druge strane, na putu Loznica – Mali Zvornik, radi se s prekidima.

Zbog lošeg vremena, specifičnog terena i pribavljanja dozvola, radovi na nekim deonicama mogli bi da se oduže, tvrde izvođači. Takva situacija je na putu od Čačka ka Ovčar banji, gde se rekonstruiše 700 metara puta, a popravka će trajati desetak dana duže.

Ima mehanizacije, ljudi i novca za prioritete – puteve prvog i drugog reda i oni će biti popravljeni u roku, obećavaju nadležni. Do Nove godine, kažu, i 32 klizišta i 15 mostova.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović navodi da je osamdeset odsto puteva popravljeno i kaže da veruje da će do 1. oktobra sve biti završeno.

Putevi u Obrenovcu su završeni. Problema ima u Krupanju, Ljuboviji i Bogatiću. Mostovi u Koceljevi i Krupnju biće najbrže sanirani, navodi ministarka.

Stručnjaci rokove stavljaju pod znak pitanja – zbog kvaliteta radova.

Diplomirani saobraćajni inženjer Milomir Veselinović smatra da radovi samo mogu da se zbrzaju i da vizuelno izgledaju završeno.

"Ovo nije sanacija, ovo je osposobljavanje putne mreže za prohodnost. Negde putevi mogu da se vrate u prethodno stanje – ukoliko je reč samo o betonu", objašnjava Veselinović.

Majske poplave napravile su štetu od 140 miliona na saobraćajnicama. Od toga 60 miliona evra na putevima prvog i drugog reda.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.