Obnova, dve godine posle poplava

Izvor: RTS, 17.Maj.2016, 06:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnova, dve godine posle poplava

Dve godine su prošle od velikih poplava koje su zahvatile Balkan. Najstrašnije slike videle su se u Obrenovcu, koji je na današnji dan najžešće pogođen. Oko 90 odsto naselja bilo je potopljeno, gotovo 9.000 stanovnika evakuisano. Na udaru vode, ponegde i klizišta, bili su Krupanj, Paraćin, Svilajnac, Bajina Bašta, Lazarevac, Šabac, Ljig, Morović...
Slika Obrenovca pod vodom bila je uznemirujuća. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vojska, policija, dobrovoljci, na današnji dan i danima kasnije evakuisali su stanovnike. Bilo je žrtava.

Pod vodom se u toj opštini našlo 7.000 objekata, srušeno je 200 kuća, uništeno više od 11.000 dobara, potopljeno oko 1.000 oranica.
Do sada je u Obrenovac uloženo preko 100 miliona evra, ima 300 novih kuća, četiri škole i obnovljen je dom zdravlja, kaže pomoćnik gradonačelnika Obrenovca Ivan Vujić.
Na udaru vode, osim Obrenovca, bila su i domaćinstva i infrastruktura u Valjevu, Šapcu, Krupnju i Čačku.
U okolini Aleksinca počela je izgradnja nasipa na Južnoj Moravi. Kraj se očekuje za 16 meseci. Nadaju se i da će biti stavljena tačka na poplave koje ih pogađaju skoro svake godine.
Direktor VPC Morava u Nišu Dragoljub Miljojković kaže da se radi nasip dug 16,7 kilometara od čega je 2.800 rekonstrukcija postojećeg koji nije zadovoljavao kriterijume.
Od majskih poplava preduzete su neke mere, ali posao na prevenciji tek predstoji. Usvajanje zakona, izgradnja institucija i jačanje sistema za praćenje rizika od poplava samo su neki od zadataka.
Poplave su 2014. godine pogodile petinu stanovništva u dve trećine opština, zbog čega su i proglašene najtežim u poslednjih 120 godina. Procenjena šteta iznosi 1,7 milijardi evra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.