Novi zakon korak ka umanjenju posledica klimatskih promena

Izvor: RTS, 03.Apr.2018, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zakon korak ka umanjenju posledica klimatskih promena

Region jugoistočne Evrope jedan je od najpogođenijih klimatskim promenama koje prouzrokuju krize vezane za nedostatak vode i hrane, smanjenje ekonomskog rasta i povećanje bezbednosnih rizika. Srbija je potpisnik globalnog sporazuma za borbu protiv klimatskih promena, a uskoro bi trebalo da dobije Zakon o klimatskim promenama.
Od 2000. Srbija ima pet milijardi evra štete zbog suša i poplava. Naš >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << region će i ubuduće biti pogođen klimatskim promenama, prognoziraju stručnjaci.

"Zbog toga što će srednja godišnja temperatura u našem regionu rasti brže na planeti nego u većini ostalih regiona. Ako su prognoze međunarodnih stručnjaka tačne, onda mi imamo sve razloge da požurimo sa donošenjem ovakvog zakona, a zatim da požurimo sa primenom svih mera od ograničenja emisije gasova staklene bašte do mog omiljenog pošumljavanja", ističe Goran Trivan, ministar ekologije.
Efekti pošumljavanja mogu se očekivati najranije za deset godina. Zakon će propisati ograničenje emisije gasova staklene bašte. Svega 20 preduzeća sada ima integrisane dozvole koje znače da ispunjavaju standarde o ograničavanju zagađenja vazduha, zemlje i vode.
"Međutim, u pripremi je čitav niz kompanija, imamo preko 200 kompanija u Srbiji, odnosno postrojenja, koja moraju da ispune te zahteve", navodi Dušan Stokić iz PKS.
Procenjuje se da su za smanjenje emisije štetnih gasova u energetici neophodne investicije do jedne i po milijarde evra.
"Ovakvi zakoni nose određene mere koje moraju da se sprovedu da bi ove velike kompanije kao što su NIS, EPS, velika industrija poljoprivredna, prehrambena, opstale u sistemu, ne samo u zemlji nego i van zemlje, da bi mogle da nastave da normalno izvoze", naglašava Aleksandar Jovović sa Mašinskog fakulteta.
Srbija bi mogla da se uključi u trgovinu emisijom gasovima staklene bašte.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.