Novi problemi sa izlivanjem u šabačkom kraju

Izvor: RTS, 11.Mar.2015, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi problemi sa izlivanjem u šabačkom kraju

Obilnije padavine ove nedelje u šabačkom kraju ponovo su donele probleme sa izlivanjem. Viši nivo Save, zbog koga su uvedene redovne mere odbrana od poplava, ne preti, ali su zato manji vodotoci opet plavili oranice i kuće.
Za 19 godina od kada su se doselili u Gornju Vranjsku, domaćinstvo Pavla Krošnjara,  Dumača je plavila 15 puta. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ne zna više koliko  i kome se sve žalio. Od  plastenika i oranice  porodica  živi, a na njegov problem svi zaborave čim se voda povuče.

"Kada nikoga ne plavi mene plavi, to više nije u pitanju elementarna nepogoda, to je u pitanju ljudski nemar, pogledajte 30 metara kanala pored glavnog puta ne postoji nikakav propust", kaže Pavle Krošnjar iz Gornje Vranjske.
Ne kriju meštani u selu da se kanala i korita rečica sete samo kada im voda zapreti. Održavanje je po pravilu uvek tuđa nadležnost.
 
"Očiste ljudi, očiste, svakog proleća očiste i isto preko zime samo iz kola fik, fik", kaže Dušanka Janković.
Zbog dobrokomšijskih odnosa pojedinačne prijave se za zatrpane kanale teško se  podnose. Za zajednički rad na uređenju korita rečica bilo je zajedničke volje i meštana i nadležnih.
Akcija uređenja manjih vodotoka počela je prošle jeseni upravo ovde, ali je  izgleda trajala  koliko su snimateljske ekipe bile u selu. Bela Reka i dalje uz granje, đubre i neraščišćeno korito.
"Čvrsto su obećali da će uraditi u aprilu ove godine", kaže Sreten Živanić, predsednik saveza Mesne zajednice Bela Reka.
"Još je upola bila manja voda nego u maju, a imali smo problema izlivala je", kaže Veroljub Jakovljević iz Bele Reke.
Buldožeri i bageri u selima  rešiće problem korita, ali ne i ovakvih rečnih  barijera. Samo na pet kilometara Bele Reke ima ih sedam. U većini sela slična slika i ista priča.
"Ja to gledam i čistim uvek pored moje ne mogu ja sad ceo potez da sam odrađujem, a druge komšije nezainteresovane, a ovamo im žao kad ih topi voda", kaže Milan Kreaković.
I dok se  uvek ukazuje na nadležnost i ističe besparica, sa svakim izlivanjem ostaju samo štete i troškovi. Za neogovornost i nemar  niko nije platio.
rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.