Novi Sad: Uskoro displeji koji upozoravaju u slučaju elementarnih nepogoda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2019, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad: Uskoro displeji koji upozoravaju u slučaju elementarnih nepogoda

U Novom Sadu će za nekoliko dana biti postavljena mreža displeja, koja će građane uz pomoć podataka dobijenih sa servera obaveštavati i upozoravati na to gde su kritične tačke, kada dođe do elementarnih nepogoda.

Stanovnici Novog Sada i okolnih mesta imaće uskoro priliku da uz pomoć besplatne mobilne aplikacije vide da li ih očekuju ekstremne kiše i poplave, kao i u kojim delovima tih gradova se one očekuju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"U toku realizacije našeg projekta u poslednje dve godine, to je bila jedna od aktivnosti da mi uradimo jednu takvu aplikaciju čija je suština da ustvari da te informacije budu javno dostupne. Naš je bio zadatak da to kroz projekat realizujemo i da ostvarimo da to funkcioniše", rekao je prof. dr Stevan Savić sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

Displeji će biti postavljeni na petnaest lokacija u gradu i okolini, a sistem monitoringa i rane najave je rezultat prekograničnog projekta "Interega", čija vrednost je 750 hiljada evra, a neki od podataka iz te aplikacije koristiće se u naučne svrhe.

"Ali ono što ide kroz sajt projekta i kroz android aplikaciju to su u stvari, realni, trenutni podaci, da bi se ljudi informisali i da bi znali šta da rade. Dakle da li da se kreću u nekom delu grada, zato što je poplava ili nije, da li će biti padavina da znaju da ponesu kišobran i da se bolje obuku.Tako da je suština aplikacije informativnost javnosti", dodao je profesor Savić.

Aplikacija će biti završena do kraja ovog meseca kada će svi građani imati priliku da je preuzmu preko mobilnih telefona i na taj način imaju uvid o svim eventualnim elementarnim nepogodama u urbanim gradskim zonama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.