Note po kojima se sviralo u 2014.

Izvor: RTS, 01.Jan.2015, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Note po kojima se sviralo u 2014.

Protekla, 2014. godina pamtiće se po poplavama, ali i po brojnim humanitarnim koncertima kako bi se pomoglo ugroženima. Najčešće se nastupalo povodom godišnjice Velikog rata, u čast jubileja Stevana Mokranjca, a potom i drugih zaslužnih ličnosti.
Sve je počelo januarskim koncertom na kojem smo slušali Martenoove talase. Ispostavilo se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da instrument konstruisan 1928, i dalje zvuči futuristički.

Nove zvučne dimenzije predstavio nam je najstariji i najsavršeniji instrument – glas, u izdanju koje svakako nije uobičajeno.
Prvi kineski kontratenor Sjao Ma izvodio je muziku Dalekog istoka. I ne zna se šta je bilo važnije – čuti staru tradiciju ili nov način da se ona izvede.
Korak dalje u okviru uobičajenih predstava, obezbedili su nam i žanrovski iskoraci. Realizovana je "Prokleta avlija", delo blisko muzičkom pozorištu.
"Ta ideja koju je pokrenula 'Prokleta avlija' zgušnjavala se i dodirivala sa drugim medijima. Izazov je muzičko pozorište, plesni teatar, videćemo koji će sledeći korak biti", rekao je reditelj Nebojša Bradić.
Nove prostore približila nam je i Beogradska filharmonija, otisnuvši se na američku turneju. Reč je o prvom, istorijskom, gostovanju na američkom tlu.
"Karnegi hol je kruna višegodišnjeg rada Filharmonije. Počeli smo ne sluteći da ćemo se naći večeras ovde", rekao je koncert-majstor Beogradske filharmonije Miroslav Pavlović.
S druge strane, evropska turneja kvarteta "Kronos" započela je u Beogradu još jednim delom Aleksandre Vrebalov, koje je donelo zapitanost u odnosu na prošlost.
Za najjasniji kulturološki iskorak zaslužni su članovi ansambla "Zabranjeni grad" i njihovo izvođenje Mokranjčeve 10. rukoveti.
Biti drugačiji, svež i originalan, biti inovativan, ali s razlogom, tema je za svakog muzičara i u novoj godini.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.