Nišava prelazi prve stepenike, Južna Morava se izlila

Izvor: JužneVesti.com, 29.Mar.2015, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nišava prelazi prve stepenike, Južna Morava se izlila

Iako je vodostaj na svim rekama na jugu Srbije u porastu, Nišava je u centru grada je još u širem koritu, dok se Južna Morava izlila u atarima niških sela Donja Toponica, Donja Trnava i Mezgraja. Poplavljene i kuće u Niškoj Banji.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da će Južna Morava kod Aleksinca preći nivo vanredne odbrane od poplava.

U atarima sela Donja Toponica, Donja >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Trnava i Mezgraja došlo je do izlivanja Južne Morave. Voda se izlila na poljoprivrednim površinama i u ovom momentu je najopasniji deo za njive i obradivo zemljište upravo pojas u Donjoj Trnavi i Mezgraji. Najvažnije je da nema opasnosti za ljudske živote i stambene objekte - rekao je Petrović za Južne vesti.

Ipak, redakciji su se javili stanovnici vikend naselja u Donjoj Toponici koji tvrde da su neke vikendice već poplavljene i da voda plavi obradivo zemljište. Kako kaže Petrović, preciznije podatke o poplavljenim površinama Štab u Crvenom Krstu imaće sutra.

Štab iz Crvenog Krsta obišao je tok Nišave u Medoševcu, Popovcu i Trupalu i kako kaže Petrović, većih problema nema.

U Medoševcu i Popovcu nema problema. Jedino su u Trupalu malo ispunjeniji izlivni kanali, ali nikakve opasnosti po građane i kuće nema - rekao je Petrović.

Gradski štab za vanredne situacije je takođe na terenu, a izveštaji se šalju na desetak minuta. Kako kaže šef Štaba Žarko Ranković “situacija nije nimalo ružičasta”.

Postoji opasnost od izilavanja Kutinske i Gabrovačke reke jer Nišava sa ovakvim vodostajem jednostavno ne može da prihvati vodu iz ovih potoka. Prema poslednjim informacijama, ohrabruje podatak sa terena da vodostaj Kutinske reke ima tendenciju opadanja - kaže Rankovic, a prenosi NTV.

Inače, od juče je na snazi vanredna odbrana od poplava u 3 okruga južne Srbije. Situacija u prokupačkom kraju se znatno popravila. Izlila se Tulovska reka u Leskovcu, a kritično je i u Doljevcu.

Najkritičnije je, kako javljaju meštani, u delu od Novog groblja do Vrtopa.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.