Niš: Oko 1000 Roma živi na groblju

Izvor: B92, 05.Maj.2011, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš: Oko 1000 Roma živi na groblju

Beograd -- Oko 150 romskih porodica u Nišu živi na Jevrejskom groblju, starom više od tri veka i jednom od najstrarijih na Balkanu.

Preseljenje ovih porodica i uređenje groblja planirano je još pre 4 godine, ali zbog nedostatka novca to još nije moguće. U temeljima kuća i oko naselja je oko 1000 jevrejskih grobova.

Stariji mestani naselja Stočni trg kazu da su se prve romske porodice doselile pre 60 godina kada su u jevrejskoj kapeli pronašli zastitu od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poplave.

Osman Balić iz Yurom centra kaže da je pre cetiri godine HABITAD finansirao izradu planske dokumentacije za preseljenje Roma koji zive na jevrejskom groblju. Na ovaj način groblje bi postalo memorijalni centar, a Romi bi dobili daleko bolje uslove za život od onih koje trenutno imaju.

Novim generalnim urbanističkim planom definisano je da u blizini postojećeg naselja bude izgrađeno novo sa zgradama za socijalno stanovanje i mogućnostima za zapošljavanje i integraciju Roma, ali za to u ovom trenutku nedostaje oko 5 miliona evra.

Dok se ne obezbedi novac oko 1000 Roma ce i dalje ziveti u kućama koje su izgrađene pored i na spomenicima kojih ima takođe oko 1000.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.