Nevrijeme na sjeveroistoku SAD: Poplave, odsječeni putevi i evakuacije

Izvor: VOA, 10.Jul.2023, 16:46

Nevrijeme na sjeveroistoku SAD: Poplave, odsječeni putevi i evakuacije

Bujične padavine zahvatile su u ponedeljak sjeveroistok Amerike gdje su preplavljeni putevi i nabujali potoci i rijeke, zbog čega je bilo i evakuacija. Jedna osoba u državi Njujork se udavila dok je pokušavala da napusti kuću. U Vermontu, spasilačke ekipe iz Sjeverne Karoline, Mičigena i Konektikata pomažu da se dođe do gradova odsječenih zbog bujice. Oko 13 miliona Amerikanaca je pod upozorenjem na poplave, od istočnog dijela države Njujork do Bostona i zapadnog Mejna, saopšteno je iz Nacionalne meteorološke službe. "Počinju rasprostranjene, obilne padavine koje mogu da izazovu značajne do katastrofalnih poplava. Putevi su preplavljeni i očekuje se da će se situacija pogoršati tokom dana", saopšteno je iz meteorološke službe. Nevrijeme je u ponedeljak ujutro stiglo do područja Nove Engleske nakon što je zahvatilo Njujork i Kontektikat. Velika kiša sa mogućim bujičnim poplavama prognozira se za djelove Konektikata, Njujorka, Masačusetsa, Nju Hempšira, Vermonta i Mejna. Jedno od najteže pogođenih područja je dolina Hadson u državi Njujork, gdje su spasilačke ekipe pronašle tijelo žene čija kuća je bila okružena vodom. Dvije osobe su uspjele da pobjegnu. "Pokušala je da pobjegne sa psom, i preklopili su je talasi", ispričao je za Asošijeted pres visoki zvaničnik okruga Orindž Stiven Njuhaus. Njuhaus je upozorio da su mnogi putevi i mostovi preplavljeni i oštećeni. Zvaničnici vjeruju da nema nestalih, ali pokušavaju da dođu do stanovnika da bi osigurali da su dobro. Takođe ističu da je u oluju već pričinjena velika šteta od više desetina miliona dolara. U državi Njujork, guvernerka Keti Hokal proglasila je u nedelju vanredno stanje u okrugu Orindž, u kojem se nalazi i grad Kornvol blizu vojne akademije u Vest Pointu, gdje su mnogi putevi poplavljeni i odsječeni. Oluja je takođe poremetila vazdušni i željeznički saobraćaj. Stotine letova otkazane su na aerdromima Kenedi, Lagvardija i Nuark, kao i na na Loganu u Bostonu, prema vebsajtu "Flightaware". Privremeno je prekinut želježnički saobraćaj u djelovima države Njujok. Guverner Vermonta Fil Skot proglasio je vanredno stanje u nedelju. U centralnom i južnom dijelu te američke države spaseno je nekoliko turista i stanovnika. “Nismo vidjeli ovakve padavine od uragana Ajrin, a u nekim mjestima će i to biti nadmašeno", rekao je Skot na konferenciji za novinare u ponedeljak. Tokom tropske oluje Ajrin u avgustu 2011. godine, u Vermontu je za 24 sata palo 28 centimetara kiše. Stradalo je 6 osoba, kuće su odnosene u poplavama, a uništeno je ili oštećeno više od 200 mostova i najmanje 800 kilometara autoputa. U nekim gradovima je od ponoći palo od 6,35 do 10,16 centimetara kiše, a slično se očekuje i tokom dana, naveo je Robert Hejns, meteorolog u Nacionalnoj meteorološkoj službi. "I dalje izgleda da smo na putu do potencijalno katastrofalnih lokalnih poplava", upozorio je Hejns.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Haos u Njujorku: 13 miliona ljudi ugroženo VIDEO

Izvor: B92, 11.Jul.2023, 09:58

Obilni pljuskovi izazvali su poplave na severoistoku SAD, a jedna žena je poginula, dok je upozorenje na snazi za više od 13 miliona Amerikanaca...Upozorenje važi za američke države Njujork, Mejn i Vermont, dok se nove padavine očekuju danas...Nevreme je počelo tokom vikenda i nastavilo se u ponedeljak,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.