Izvor: B92, 30.Maj.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nevreme u zapadnoj Evropi

Berlin -- Jako nevreme pogodilo je u poslednja 24 časa jug Francuske, jugozapad Velike Britanije i Nemačke, istočni deo Belgije i severni deo Italije, gde su tri osobe poginule.

Nevreme sa obilnim padavinama prouzrokovalo je poplave, klizišta i velike štete. Tri osobe su u severnom delu Italije stradale u nevremenu, a još jedna se vodi kao nestala. Vanredno stanje je proglašeno danas u Pijemontu i Val d'Aosti posle više dana prepotopskih kiša, javila je agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ansa. Stanje u tim oblastima se danas relativno normalizovalo.

Obilne kiše, nezapamćene u poslednjih 60 godina u Francuskoj, izazvale su klizišta i poplave na ostrvu Korzika.

U korzikanskom gradu Ajačio, na jugu ostrva, u roku od 24 sata palo je 133 milimetara kiše na kvadratni metar, što je četiri puta više od uobičajene mesečne količine padavina u toj oblasti, saopštio je francuski meteorološki zavod, javljaju francuski mediji.

Vode od padavina su poplavile podrume mnogih kuća, a klizišta blata su blokirale nekoliko puteva. Iz dva hotela u Ajačiju evakuisano je 179 ljudi.

Železnički saobraćaj između francuskog grada Liona i italijanskog Torina je trenutno u prekidu zbog posledica nevremena.

Na jugozapadne delove Velike Britanije, tačnije oblasti Devon i Somerset, pale su jutros kratkotrajne ali veoma obilne kiše. Krupan grad oštetio je krovove i automobile.

Mnoge kuće, ugrožene snažnim i obilnim bujicama, su evakuisane. Ljudi koji su od sinoć ostali zarobljeni u svojim vozilima na poplavljenim putevima su danas takođe spašeni.

U Veliku Britaniju nevreme je stiglo veoma brzo, praktično bez upozorenja, padavine su bile neverovatno obilne i sve je neuobičajeno kratko trajalo (pola sata), tako da ulična kanalizacija nije mogla da primi tolike količine atmosferskih voda.

Istočni deo Belgije takođe je zahvatilo jako nevreme. U Liježu bujice su juče, posle stravičnog pljuska, nekoliko ulica pretvorile u bujice blata.

U Belgiji nije bilo žrtava, ali štete su velike, jer su bujice nosile vozila i poplavile veliki broj kuća, neke čak do prvog sprata.

I Nemačku, tačnije njen jugozapadni deo, pogodilo je jutros nevreme sa kišom i gradom. Materijalna šteta je velika, mnoge ulice i podrumi kuća su poplavljeni. U pokrajini Baden-Virtemberg, je došlo čak i do prekida električne energije zbog oluje.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.