Nenadoknadiva šteta u malinjacima

Izvor: RTS, 18.Maj.2014, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nenadoknadiva šteta u malinjacima

Poljoprivrednici u opštini Kosjerić pretrpeli su ogromnu štetu. Od aprilskog i majskog snega i sadašnjih poplava nije ostalo mnogo toga. Štetu im neće ublažiti ni osiguranje, jer pokriva samo gubitak od grada, ali ne i od oluje i snega.

Na području opštine Kosjerić svakog dana sve je više klizišta koja ugrožavaju mnoga domaćinstva. Zbog šteta u voćnjacima i na njivama poljoprivrednici stahuju da će moći da proizvedu hranu samo za sopstvene potrebe. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

U višim delovima Kosjerića snega više nema, ali su ostale teške posledice u malinjacima i na drugim kulturama. Prema rečima Zorana Markovića iz Makovišta, šteta je ogromna.

"Tolika šteta ne može se platiti", naglašava Radenko Mićović iz Makovišta. "Useve, pšenicu i kukuruz, krompir, sve je odneseno. Sve je uništeno - ono što su mogli da unište oluja, kiša i sneg - uništili su." Željko Petrović kaže da će biti zadovoljni ako im ostane i 20 odsto onoga što su imali.

Poljoprivrednici kažu da ne mogu očekivati odštetu ni od osiguranja.

"Imamo osiguranje", objašnjava Radenko Mićović, "ali to je samo osiguranje od grada. A od ove nepogode ne. Osiguranje ne priznaje štetu od oluje i snega."

Maline, koji su inače strateško voće za opštinu Kosjerić na udaru su vremenskih neprilika još od aprilskog snega.

I dok je u višim delovima opštine Kosjerić sneg potpuno obrao ovogodišnji rod, u nižim delovima voda je zbrisala malinjake.

Hladnjače su pretrpele milionsku štetu

Nisu samo poljoprivrednici pogođeni. Stradale su i mnoge hladnjače. Najveći izvoznik malina u požeškom kraju kaže da je šteta u robi, koja je trebalo da se izveze u Nemačku preko 150 hiljada evra. Poplava će se odraziti i na ovogodišnju berbu, koja treba da počne za mesec dana.

"Unutra su laseri, automatske pakerice, one su sve u vodi. Koliko je to izazvalo štete ne znamo", kaže Paun Petrović iz Požege. "Svi kompresori su potopljeni, trafo-stanica je potopljena. Šteta na opremi je između 200 i 500 hiljada evra. Pokušaćemo da jedan deo kapaciteta pripremimo za novu berbu da prihvate novu berbu maline. Ako i od nje nešto ostane."

Bez obzira na štete, svi su ipak zahvalni što su sačuvani životi u Kosjeriću i Požegi, imajući u vidu kojom brzinom su nabujale reke u tim opštinama nosile sve pred sobom.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.