Nemo u zatišju, opasnost od poplava

Izvor: RTS, 10.Feb.2013, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nemo" u zatišju, opasnost od poplava

Zimska oluja "Nemo", koja je odnela 11 života u SAD polako jenjava. Ulice gradova na severoistoku zemlje uglavnom su puste. Sneg od gotovo jednog metra blokirao je saobraćaj, a spasioci pokušavaju da iz smetova izbave stotine vozača. Zbog topljenja snega u priobalju, strahuje se od poplava.

Snežno nevreme koje je pogodilo severoistočni deo Sjedinjenih Američkih Država, odnevši 11 života, polako jenjava. U delu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemlje u kome je 300 hiljada ljudi bez struje i grejanja, a saobraćaj u zastoju, na snazi je vanredno stanje. Dok se oluja pomera ka istoku, u nekim državama ukinute su zabrane za kretanje vozila, a aviosaobraćaj se normalizuje. Snežno nevreme uzima danak i u Kanadi.

Iako jenjava oluja, "Nemo", jedna od najvećih koja je pogodila severoistok Amerike gde živi 40 miliona stanovnika, ulice gradova u tom delu zemlje uglavnom su puste. Sneg od gotovo jednog metra blokirao je saobraćaj, a spasioci pokušavaju da iz smetova na putevima izbave stotine vozača. Najteže je oko Bostona, gde je nastradao 11-godišnji dečak.

Vatrogasac iz Bostona kaže da je dečak pomagao ocu da očisti sneg sa automobila. "Ušao je u kola da se ugreje, a pošto je auspuh bio zatrpan snegom dečak se otrovao ugljen-monoksidom", kaže vatrogasac.

Posle otkazivanja više od 5.000 letova proteklih dana, avio-kompanije normalizuju rad. Avioni ponovo sleću u Boston i na sva tri njujorška aerodroma, gde su prethodnih dana čekale stotine putnika.

Haos je izbegnut u Velikoj jabuci gde je palo 30 centimetara snega. Da je najgore prošlo tvrdi gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg.

"Najgore smo prošli. Ali zima još nije gotova. Ako niske temperature potraju, biće leda na putevima, pa pozivam vozače na oprez", rekao je Blumberg.

Vanredno stanje još je na snazi u državama Njujork, Konektikat, Roud Ajlend, Mejn i Masačusets, gde je proteklih dana, prvi put od 1978. godine bilo zabranjeno kretanje automobila. Zbog topljenja snega u priobalju, gde udari vetra dostižu 150 kilometara na čas, strahuje se od poplava.

Snežno nevreme u Kanadi odnelo je najmanje tri života, i bez struje ostavilo hiljade domova.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.