Nemar uzrok poplava

Izvor: RTS, 21.Maj.2012, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemar uzrok poplava

Neregulisani tok Kutinske reke i stari most koji sprečava oticanje vode, glavni su uzroci prošlonedeljnih poplava u opštini Gadžin Han, kažu stručnjaci "Srbijavoda".

Kutinska reka poplavila je oko 100 hektara obradivog zemljišta i desetak kuća u opštini Gadžin Han. Ovogodišnji rod je na poplavljenim njivama uništen, a meštani kažu da se slična situacija ponavlja svake dve-tri godine.

Voda se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << brzo povukla, ali Kutinska reka u najvećem delu nema regulisan tok, što je još jedan od razloga za njeno izlivanje. U opštini Gadžin Han urađen je elaborat za regulaciju dela toka, koja bi koštala oko pet i po miliona dinara, ali to, kažu, nije u njihovoj nadležnosti.

Predsednik opštine Gadžin Han Saša Đorđević kaže da se radi o relativno malim sredstvima koje treba izdvojiti za regulisanje toka Kutinske reke:

"Dešava da se reka izlije svake druge godine, pa plaćamo nadoknadu štete ljudima na šta se utroše mnogo veća sredstva nego da se reguliše vodotok."

Za poplavu je, kako kažu, delimično "kriv" i most u niškom naselju Nikola Tesla, nekoliko kilometara nizvodno od Gadžinog Hana, koji je zbog poplava rušen već nekoliko puta.

"Most onemogućava normalno oticanje većine vode, stvara zagušenja, i pri svakom nailasku većih voda, bez potrebe se podiže nivo vode uzvodno i dolazi do izlivanja", objašnjava Stevan Stojanović, šef radne jedinice "Južna Morava" JVP "Srbija vode".

Iako nije u operativnom planu Srbija voda za odbranu od poplava, Kutinska reka, ipak je u nadležnosti tog vodoprivrenog preduzeća, ali novca za regulaciju njenog toka, kako kažu, nema, jer ne spada u prioritete.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.