Nastavlja se suđenje hotelu Novice Tončeva New city zbog otkazivanja debate o slobodi medija

Izvor: JužneVesti.com, 19.Okt.2020, 19:11

Nastavlja se suđenje hotelu Novice Tončeva "New city" zbog otkazivanja debate o slobodi medija

Nakon pauze zbog epidemije, 20. oktobra u Privrednom sudu u Nišu nastaviće se suđenje hotelu New city po tužbi Instituta za evropske poslove. Razlog je događaj od pre godinu i po dana, kada je niški hotel u poslednji čas otkazao debatu kojom je trebalo da moderira Olja Bećković, a govore profesor dr Čedomir Čupić, novinari Ivan Ivanović i Milojko Pantić i zamenica urednika NIN-a Vesna Mališić. Iako su u hotelu rekli da je razlog poplava u sali, oni su sumnjali na cenzuru.

Među onima koji su sumnjali u istitnitost razloga su i organizatori debate - Institut za evropske poslove. Prvi razlog bio je, kako sami kažu, što im nije bilo dozvoljeno da se sami uvere u havariju, a već narednog dana objavljen je i snimak uređene prostorije.

Zato su tražili naknadu od hotela u iznosu od 200.000 dinara, sa napomenom da je suština svega slanje poruke da ovakve situacije ne smeju da se ponove. Ipak, odbrana hotela je bila da je reč o višoj sili, a vlasnik Novica Tončev rekao je da oni nisu mogli da utiču na poplavu.

Tako se došlo do suda, a za sutra od 12:30 zakazano je, kako prenose u Institutu, davanje iskaza rukovodstva hotela.

Iako ugovor, regularno sklopljen između hotela i Instituta, predviđa finansijsku odštetu u slučaju jednostranog otkazivanja događaja od strane hotela, rukovodstvo hotela odbilo je da izvrši i ovu ugovornu obavezu, time ujedno odbivši da preuzme odgovornost za veoma grubu sabotažu javnog prostora za društveni dijalog. Kako se ovaj hotel nalazi u vlasništvu visokog funkcionera SPS-a, Novice Tončeva, Institut za evropske poslove čvrsto veruje da je ovakva odluka o tome da se ne dozvoli da se debata održi politički motivisana, te da je neophodno poslati veoma jasnu poruku da ovakve stvari ne smeju da postanu pravilo i da sabotaža slobode govora nije i ne sme da bude prihvatljiva - navode iz Instituta.

Samo otkazivanje debate i uzrok takvog postupka privukli su veliku pažnju javnosti, a u Institutu navode da ovakve i slične pojave moraju da budu u fokusu javnosti, kako bi dobile odgovarajuće epiloge.

Novo ministarstvo za društveni dijalog mora da otvori javne prostore za društveni dijalog i da osudi svako narušavanje slobode govora i okupljanja, kako bismo napredovali u procesu reforme i mogli Srbiju da zovemo demokratskom državom. Do tada, menadžment hotela New City u Nišu i vlasnik Tončev treba da snose odgovornost - zaključuje se u objavi Instituta.

Podsetimo, na debati "Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti" trebalo je da se govori o tome zašto su slobodni i etični mediji naophodni za razvoj demokratije i društva, kao i o izazovima sa kojima se novinari danas sreću.

Trebalo je da govore dobro poznata imena, a najavljeno je 200 posetilaca. Ipak, neposredno pre održavanja debate iz hotela je javljeno organizatorima da je sala poplavljena i da događaj mora biti otkazan. Dan kasnije, tadašnji odbornik Srđan Nonić snimio je salu koja je delovala potpuno uređeno.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.