Nasip kod Grdice pre jesenjih kiša?

Izvor: RTS, 19.Jul.2016, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasip kod Grdice pre jesenjih kiša?

Između Grdice i toka Zapadne Morave, posle poplava koje su u dva navrata zadesile to kraljevačko naselje, gradi se zaštitni bedem. Nasip će, kako se meštani nadaju, biti ѕavršen pre jeseni.
Meštane Grdice raduje svaki dan bez padavina jer to omogućava da se sustignu planirani radovi koje je usporio kišni period u junu.

Taj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nasip će zaštiti kuće koje su i ove i pre dve godine bile pod vodom, kaže meštanin Grdice, i to im mnogo znači: "Pogotovu za nas starije koji nemamo više snage da prenosimo stvari na gornje spratove i vraćamo ih posle poplava." Njegov komšija smatra da će ih bedem zaštititi samo ako bude dovoljno visok.
A da će zaštitni bedem biti pravi spas za njih, govori nasip koji niče iz dana u dan i koji će biti dug 1.760 metara, širok 10 do 12 metara i sve je bliži predviđenoj visini od 2 metra. To potvrđuje i Marica Mijajlović, zamenica gradonačelnika Kraljeva, koja kaže da se radovi nalaze negde na 50 odsto od planiranog, tako da se očekuje da konzorcijum tri preduzeća - "Zapadne Morave" iz Kraljeva, vlasotinačke "Mehanizacije" i požarevačke "Vodoprivrede" -izgradnju završi u planiranih 150 radnih dana.
Naporedo sa radovima, rešavaju se i problemi koji su se pojavili tokom izgradnje bedema.
Jedan od njih je ukrštanje regionalnog puta i samog bedema, ali će taj projekat uraditi Direkcija za planiranje i izgradnju Kraljeva, a finansiraće se iz lokalnog budžeta.
Drugi je izmeštanje šahte kolektora koja se nalazi u trupu nasipa, za šta će projekat uraditi JKP Vodovod. Ono što zamenica gradonačelnika posebno ističe jeste veliki deo posla koji je grad Kraljevo završio oko rešavanja imovinskopravnih poslova, time što je pribavljena saglasnost od 99,5 odsto vlasnika zemljišta na trasi zaštitnog bedema.
Kako RTS saznaje, ovih dana će i vlasnik preostalih 0,5 odsto zemljišta na kome će se nalaziti budući nasip, nakon saznanja o izveštaju po nalazu veštaka o proceni vrednosti parcela koje će biti eksproprisane, dati saglasnost, tako da u Grdici očekuju da zaštitini bedem bude završen pre jesenjih kiša.
rts.kraljevo@rts.rs

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.