Nakon poplava, blogosfera debatuje o javnoj bezbednosti, pripravnosti

Izvor: Southeast European Times, 06.Avg.2014, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nakon poplava, blogosfera debatuje o javnoj bezbednosti, pripravnosti

Nakon što su majske poplave oštetile infrastrukturu na Balkanu, blogeri diskutuju kako bi ubuduće građani i vlada najbolje mogli da reaguju.

01/08/2014

Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 1.8.2014.

Jaki pljuskovi na Balkanu otvorili su raspravu u blogosferi o javnoj bezbednosti, dok vlade traže načine da izbegnu nove štete od poplava, poput onih u maju.

Eksperti >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << kažu da oluje pogađaju region od početka leta, ali ove nedelje su Srbija i delovi Hrvatske posebno teško pogođeni padavinama koje su uzrokovale poplave u Vršcu i ugrozile bezbednost u termoelektrani u Kostolcu.

Razni gradovi i opštine, poput Topole, Požarevca i Trstenika, proglasili su u četvrtak (31. jula) vanredno stanje.

Srpski zvaničnici kažu da je vlada spremna da pomogne građanima i pozdravili su pomoć i podršku EU u unapređivanju sveukupne pripravnosti.

„Pomoć je važna i znači nam puno, jer pruža priliku našoj zemlji da pokaže da je spremna da sprovodi i sledi međunarodne standarde“, rekao je Marko Blagojević, direktor vladine Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima, u izjavi za SETimes.

Ali, neki blogeri, poput WBinSerbia navode da koordinisani pristup zaštiti ljudi i materijalnih dobara od poplava još nije uspostavljen, uprkos pomoći i podršci EU i međunarodne zajednice.

„Nije to naučna fantastika, zar ne? Pa kada će Srbija onda uraditi to?“ pita se on.

Bloger kaže da sada treba napraviti mapu oblasti za koje se očekuje da će biti pogođene.

„Drugi korak je smanjenje rizika. Treći je ... da se pruži finansijska zaštita i eventualno završi restitucija.“

Loši vremenski uslovi pokazuju koliko je važno sprovesti sistem upravljanja u kriznim situacijama odvojeno od vojske i policije, navodi Milan Jovanović, direktor Foruma za bezbednost i demokratiju u Beogradu.

„U maju je vlada vrlo dobro reagovala na osnovu iskustva iz susedstva. Prva naučena lekcija bila je brza reakcija i usklađenost horizontalne i vertikalne komunikacije, što znači da svi sada znaju koje su njihove dužnosti, kako reaguju i kome odgovaraju“, rekao je Jovanović za SETimes.

Jovanović je dodao da je sveobuhvatan sistem upravljanja u kriznim situacijama jedini način da se vlada, dugoročno gledano, osposobi za reagovanje.

„Ove sadašnje poplave pokazale su da rizik suočavanja sa takvim izazovima ne može da bude vojno pitanje -- a vojska je uvek tu da pomogne -- što bi moglo da ugrozi njene druge misije, poput državne odbrane i učešća u međunarodnim mirovnim misijama.“

Vladin cilj nakon majskih poplava jeste da unapredi regionalnu komunikaciju i koordinaciju kako bi se optimalno reagovalo u vreme krize, rekao je Dejan Panovski, makedonski predstavnik u Odboru za zaštitu Ohridskog jezera.

„Regionalni projekti u kojima se ulažu zajednički naporei, kao što je projekat za očuvanje sliva Drima koji sprovodimo sa Crnom Gorom i Albanijom, omogućavaju preko potrebnu regionalnu saradnju i sprovođenje zajedničkih sistema ranog upozoravanja na poplave i druge katastrofe. Region, zbog svoje međuzavisnosti, mora da bude povezan kako bi mogao da reaguje na odgovarajući način“, rekao je Panovski za SETimes.

Neki građani kažu da ih brine što meteorolozi predviđaju nove kiše.

„Nadam se da će ovog puta vlada preduzeti sve neophodne mere u slučaju da se ponove majske poplave. Srbija je siromašna zemlja i ne može da rizikuje da izgubi svoju infrastrukturu, zato što ne može brzo da se oporavi„, rekla je Olga Katurić, penzionisana pravnica iz Beograda, u izjavi za SETimes.

„Kako-tako, nekako se borimo sa ovim vremenom nezapamćenim i neuobičajenim za naše prostore“, kaže Vujica. „Cikloni i ostale oluje nisu baš primereni za Balkan; očigledno je da se klima poremetila.“

Dopisnik Miki Trajkovski iz Skoplja doprineo je ovom izveštaju.

Šta balkanske zemlje mogu da učine da osiguraju javnu bezbednost u svetlu oštrih vremenskih uslova? Iznesite svoje mišljenje u prostoru ispod teksta.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.