Na teritoriji Kraljeva 66 mesnih zajednica ugroženo zbog poplava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2019, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na teritoriji Kraljeva 66 mesnih zajednica ugroženo zbog poplava

Na teritoriji Kraljeva 66 mesnih zajednica je ugroženo, evakuisano je oko 120 ljudi, 16 mostova je urušeno, a čak 434 objekata je poplavljeno. Zapadna Morava je u porastu a prekinuto je čak 20 lokalnih putnih prava. Najugroženija su sela Adrani, Grdica i Sirča.

Zoran Vesković ostao je odsečen od ostatka sela Sirča jer se u njegovom dvorištu od bujičnih potoka stvorila reka.

"Uplašilo me je, došao sam u tu situaciju da do pola 9, devet budem u salašu. Tu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << živim sa majkom, ona je '42 godište, sutra treba da ide na kontrolu, kako da je nosim, šta da radim", kaže Zoran Vesković, meštanin sela Sirča.

Meštani Sirče, jednog od najugroženijih sela na teritoriji Kraljeva još uvek izbacuju mulj i vodu, čiste dvorišta od nanesenih granja i predmeta.

"Ujutru kad smo došli zatekli smo haos, bilo je granja, prozora , vrata , kontejner je doterao dovde, bilo je flaša i svega i svačega, nije moglo da se uđe u prodavnicu, niko nije svratio, niko nije došao, pomogao, ništa nije urađeno, danas ponovo pada kiša", kaže Nataša Vukićević, meštanka sela Oplanići.

"Za dvadeset godina treći put je kako menjam i nameštaj, i zamrzivače, i belu tehniku i mašine... Voda dođe, prođe ostavi. Problem je sa potokom nikako da se usaglase meštani", kaže Aleksandar Pirićanski, meštanin sela Sirča.

"Od plastenika nema ništa, voda je donela zamrzivač sa sladoledom od prodavnice do mene ovde, odnela mi je dve kace ispred kuće, sve je to voda odnela. Ima nanesenog peska za jedno pet kamiona", kaže Milan Marić, meštanin sela Sirča.

Vodostaj Zapadne Morave je u porastu, a lokalni putevi između sela su poplavljeni, kao i oranice ka kojima ne može ni da se priđe.

"Tu nema više ni plastenika , ni bašta, nema ničega, a evo sada će i Morava da nam oplavi dole njive, oranice gde je kukuruz, detelina, ječam", kaže Mladen Vasiljević, predsednik mesne zajednice Sirča.

"Osim užeg centra grada i još jedne mesne zajednice svih preostalih 66 mesnih zajednica su ugrožene. Najugroženije su Sirča, Grdica, Adrani. Od 121 lica koje je evakuisano sa cele teritorije Kraljeva, čak 101 lice su sa teritorije Adrana", kaže Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Na teritoriji Kraljeva 434 domaćinstva se nalazi pod vodom, 16 mostova je urušeno, a čak 20 putnih pravaca je prekinuto.

Vlada Srbije će na narednoj sednici vlade razmotriti kako će pomoći poplavljenim područjima, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kraljevačka sela posle poplave

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Jun.2019

Dan nakon razornih poplava koje su pogodile teritoriju Grada Kraljeva, šteta se još uvek procenjuje. Najgore su prošla sela Sirča, Grdica i Adrani, gde su pojedina domaćinstva još uvek odsečena. Meštani Sirča, koje je posetila ekipa Radija Slobodna Evropa, pokušavaju da izvuku vodu iz svojih...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.