Na pijace samo sa potvrdom da parcele nisu plavljene

Izvor: JužneVesti.com, 14.Apr.2015, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na pijace samo sa potvrdom da parcele nisu plavljene

Pijačni prodavci koji dolaze iz popljavljenih područja u okolini Niša moći će ubuduće svoje voće i povrće da iznose na niške tezge samo uz potvrdu mesnih zajednica da njihove parcele i staklenici nisu poplavljeni.

Kako kaže direktor “Tržnice” Radovan Milojević, prodavci imaju rok do kraja ove nedelje da “Tržnici” dostave svoje potvrde, a nakon toga će redari ovog javnog preduzeća krenuti >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u kontrole. Ko ne bude imao potvrdu, kaže Milojević, biće sklonjen sa tezge.

Ova odluka je, kaže on, doneta kako bi se sprečila pojava zaraznih bolesti s obzirom na to da je Institut za javno zdravlje nedavno preporučio da se hrana iz poplavljenih područja ne jede.

Istu praksu smo imali i prošle godine, kada i pored mnogo većih poplava u čitavoj zemlji nismo imali nijedan slučaj trovanja. Tada je to bila instrukcija države, a sada je “Tržnica” samoinicijativno donela ovu odluku, kako bismo preventivno delovali - kaže Milojević.

On napominje i da su veterinarski i sanitarni inspektori izašli na teren još pre uskršnjih praznika kako bi kontrolisali sastav povrća sa pijaca i eventualno prisustvo teških metala.

Još uvek nemamo rezultate tih analiza, ali pošto nam ništa do sada nisu javili, pretpostavljam da to znači da nije nađeno ništa opasno po zdravlje. Ipak, kontrole su u toku i videćemo u narednim danima - kaže Milojević.

On dodaje da “Tržnica”, iako to nije u njenoj nadležnosti, i sama ponekad radi uzorkovanje voća i povrća sa pijaca koje nosi u Institut za javno zdravlje Niš na analizu teških metala i pesticida, i do sada ništa nije nađeno.

Poslednje takve analize rađene su prošle godine, kako tvrdi Milojević, a i ove godine će se nastaviti sa istom praksom.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.