Na njivama raste Morava

Izvor: RTS, 17.Mar.2016, 05:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na njivama raste Morava

Uz oštećene kuće, poplave su u dolini Kraljeva, najviše štete nanele zasejanim njivama. Po završenoj proceni, vlasnicima će šteta biti nadoknađena, kako bi stigli da obnove setvu. Ima međutim i onih koji posle ovih polava više neće imati gde da seju.
Za razliku od onih koji će presejavanjem pokušati da koliko-toliko ublaže posledice poplava, sa tri i po hektara zasejanih oranica u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Miločaju poljoprivrednici više nikada neće moći da pokupe letinu.

"Meni Morava nije oštetila useve koje sam posejao, pšenicu, uništila je njivu koje više nema i nemam više gde da sejem", kaže Mirko Janić iz Miločaja kod Kraljeva, gledajući s nevericom mesto gde je nekada bila njiva. "Tu gde je bila njiva sada je voda, tok Morave.
"Moja njiva je počinjala odavde", pokazuje mutnu maticu Zapadne Morave Savo Vuković, "tu gde je nekad bila, više je nema, sve je u vodi, odnela voda."
Vlasnici su se obratili Mesnoj zajednici.
"Mi smo se obraćali nadležnima u opštini koji su nam rekli da je Srbija vode nadležna za ovu reku, da je to vodotok prvog reda. Od njih nismo dobili odgovor na pismeno obaveštenje. Ovi ljudi gube njive godinu za godinom. Mi tražimo odgovor od nekog, šta dalje?", kaže predsednik Mesne zajednice Miločaj Darko Sretović.
Deo odgovora nazire se u proceduri po kojoj će oni koji su ostali bez njiva tražiti procenu i naknadu štete od poplava.
"Vlasnici tih parcela prijaviće štetu komisiji za procenu štete, koja će službeno proslediti taj izveštaj Republičkoj komisiji za utvrđivanje štete. Nadam se da će se u dogovoru sa nadležnima, pre svega iz Srbijavoda koji su nadležni u tom delu vodotoka prvog reda, iznaći mogućnost da se tim ljudima pomogne i nadoknadi pretpljena šteta", rekao je Zdravko Maksimović, predsednik komisije za procenu štete Kraljevo.
Meštani Miločaja nadaju se da će se ovaj put, za razliku od prethodnih poplava, konačno znati ko je nadležan i ko će im, i na koji način, nadoknaditi ono što im je ćud prirode oduzela.
rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.