Mrkić: Solidarnost u pravi čas

Izvor: B92, 11.Jul.2014, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkić: Solidarnost u pravi čas

Beograd -- Ivan Mrkić rekao da će na donatorskoj konferenciji za pomoć poplavljenim područjima biti iskazana solidarnost u pravom trenutku sa današnjom, uvažavanom Srbijom

Savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku je podsetio da je ideja o održavanju donatorske konferencije lansirana 22. maja, kada je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Parizu razgovarao sa predsednikom Francuske Fransoa Olandom.

"Predsednik se obratio Francuzima kao strarim prijateljima da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tome posvete. Francuski predsednik Oland je momentalno reagovao i od tog trenutka do danas uspelo se u nečemu što je inače jako komplikovano - a to je da se sazove medjunarodna konferencija na kojoj će učestovati verovatno i više od 50 zemalja", rekao je Mrkić za Tanjug.

On je brzinu kojom je organizovana konferencija uporedio sa "brzinom svetlosti", ističući da je za tako nešto potrebno bar sest meseci, a nekad i nekoliko godina.

Skupom u Briselu 16. jula, predsedavaće šef francuske diplomatije Loran Fabijus, komesar EU za proširenje Štefan File, kao i Alenka Bratušek, premijerka Slovenije, koja se izuzetno angažovala da pomogne tokom poplava ali i da se ubrza organizovanje konferencije, dodao je on.

Delegaciju Srbije predvodi predsednik Nikolić, koji će se obaratiti okupljenima, kako i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, jer će sredstva biti prikupljana i za Bosnu.

Obratiće se i svi predstavnici učesnika, rekao je Mrkić, navodeći da je upućeno je 400 poziva za učešće na konferenciji.

On je takodje podsetio da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić napisao pisma većem broju državnika, izražavajući zahvalnost na onome što su dosad učinili i očekivanje da će uzeti učešće na konferenciji.

Mrkić nije želeo da licitira sa iznosom novca koji bi mogao da bude prikupljen, primetivši da je to neumesno, imajući u vidu da su mnogi od učesnika konferencije već pružili značajnu pomoć na bilateralanom nivou.

"Svako naše procenjivanje i javno očekivanje bilo bi nediplomatski i neumesno. Oni tamo dolaze da iskažu solidarnost i to je solidarnost sa današnjom Srbijom koja je očigledno vrlo uvažavana i ona se manifestuje u pravom trenutku i to je najvrednije", rekao je bivši šef srpske diplomatije.

Kad je reč o raspodeljivanju novca, Mrkić kaže da će svaki donator biti jasan u tome šta donira i kome i da nikakvih dilema po tom pitanju neće biti.

Pored država koje će dati donacije, tu će biti i predstavnici poslovnih krugova, kao i medjuanrodnih organzicija, navodi Mrkić, ističući posebno spremnost i volju UN da pomognu.

Kako je dodao eksperti UN su bili posebno anagažovani u evidentiranju potreba naše zemlje kako bi se učesnici konferencije lakše opredeljivali kako da pomognu.

On je podsetio da je pre nekoliko dana održan i pripremni sastanak u Parizu na kojem je Srbiju predstavljao šef kancelarije za saniranje posledica poplava Marko Blagojević.

"Sastanak je bio uspešan i imamo dobra očekivanja od finala u Briselu 16. jula", zaključio je Mrkić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mrkić: Solidarnost u pravi čas

Izvor: Akter, 11.Jul.2014

Ivan Mrkić rekao da će na donatorskoj konferenciji za pomoć poplavljenim područjima biti iskazana solidarnost u pravom trenutku sa današnjom, uvažavanom Srbijom

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.