Most na Gradcu otvoren uz najavu novog Arsićevog romana

Izvor: Blic, 02.Sep.2015, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Most na Gradcu otvoren uz najavu novog Arsićevog romana

Obnovljeni most na Gradcu, srušen u prošlogodišnjim poplavama, valjevska vlast je otvorila na jedinstven način: promocijom rukopisa nove knjige pisca Vlade Arsića i idejom da most dobije ime Milovana Glišića, srpskog pripovedača rođenog u tom kraju.

Ideju o knjizi, u čijem centru je Valjevska ratna bolnica iz Prvog svetskog rata, Arsić je dobio od direktora valjevskog muzeja Vladimira Krivošejeva koji je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kako je rekao, fantastičnom izložbom dočarao šta se dešavalo prve ratne godine u Srbiji.

- Najveće iskušenje mi je bilo kako da taj užas i očaj dočaram savremenim čitaocima, pre svega mladima, i kako da vratim priču od pre stotinu godina u današnje uslove. Za samo pet meseci od epidemije pegavog tifusa u Srbiji je umrlo 150.000 ljudi. Da se takvo zlo pojavilo bilo gde u Zapadnoj Evropi ili Americi, danas bi o tome imali na desetine holivudskih blokbastera, na stotine knjiga i na hiljade reportaža. Na žalost, epidemija se dogodila u Srbiji, u jednoj maloj zemlji, koja je u očima javnog mnjenja toliko mala da je u njoj sve malo pa čak i kada je najveća nasreća u pitanju - priča Arsić.

- Ja nisam rođeni Valjevac, ali nisu to bili ni Džon Rid ni Flora Sends, a ipak su na svoj način dali veliki doprinos i ostavili najdublje svedočanstvo o tom periodu Valjevske ratne bolnice. Nadam se da će i ova knjiga jednog dana nastaviti tim putem - rekao je Arsić.

Most na Gradcudug je 34, a širok sedam metara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.