Mladenović: Radimo sve da saniramo posledice nevremena

Izvor: RTS, 24.Jun.2019, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladenović: Radimo sve da saniramo posledice nevremena

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović kaže za RTS da je najveći uzrok poplava koje su zadesile naselja na levoj obali Dunava velika količina kiše koja je pala tokom jučerašnjeg nevremena u Beogradu, ali da postoje i drugi razlozi poput nedostatka kanalizacije, male nadmorske visine, divlje gradnje i nemara ljudi koji zatrpavaju kanale za odvod vode, pregrađuju ih ili grade objekte na njima. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Andreja Mladenović je, gostujući u emisiji "Oko", rekao da je najteža situacija u naseljima Borča, Ovča, Kotež i Krnjača.

"Mi smo od noćas na terenu zajedno sa građanima, radimo na tome da tu vodu nekako odvedemo od njihovih dvorišta i kuća, tih kanala koji su takvi kakvi su i da saniramo što je pre moguće štetu koja je nastala", dodao je Mladenović.
Naglašava da su ta naselja mnogo niža od Dunava i da je problem svaka velika kiša i jači pljusak.
"Ono što smo mi imali juče to nije bio jači pljusak, to je bila ozbiljna nepogoda – 104 litra po metru kvadratnom to do sada nije zabeleženo u kratkom vremenskom periodu nekih sat ili dva koliko je ta kiša padala", objasnio je Mladenović.
Ta količina padavina je i jedan od glavnih razloga zašto je došlo do poplava u tim naseljima, istakao je zamenik gradonačelnika i naveo da je u junu prošle godine za ceo mesec palo 35 litara kiše po metru kvadratnom. "To govori koliko je juče bilo mnogo vode i ta voda nije imala gde da ode", dodao je Mladenović.
"Najveća boljka leve obale Dunava nedostatak kanalizacije" 
Naravno, istakao je Mladenović, jedan od glavnih problema je i nedostatak kanalizacije – fekalne i kišne.
"To je ono što je najveća boljka leve obale – oni si niži od Dunava, a nema kanalizacije. Objekti su građeni bez plana, uglavnom je to bila divlja gradnja, ulice su nepravilnog oblika, znači nema te planske gradnje i to je ozbiljan problem", naveo je Mladenović.
Postoji kalanska mreža, a Mladenović naglašava da se glavni kanali čiste, međutim problem su mali kanali pored ulica koje građani zatrpavaju, bacaju razni otpad, pregrađuju.
"Onda dođemo u situaciju kada se dese ovakve padavine, ta voda jednostavno nema gde da ode ili sporo odlazi i imamo situaciju da ta voda ulazi u dvorišta i kuće i da stvorimo sami sebi probleme", rekao je Mladenović.
Jutros smo u Pakračkoj ulici delimično uspeli da otklonimo začepljenje koje se nalazi ispod Zrenjaninskog puta, naveo je Mladenović i dodao da će nastaviti da rade na ispumpavanju vode.
Poručio je građanima da budu strpljivi, da se obrate opštini sa zahtevom za pumpe i da će se na taj način pumpe raspoređivati.
"Ima više objekata koji su ugroženi, gde ima vode u dvorištu ili u okućnici, manje u samim kućama, tako da ima više objekata nego što ima pumpi u ovom trenutku koje mogu da ponude", naveo je pomoćnik gradonačelnika.
Dodao je da su stigle pumpe iz drugih mesta i da očekuje da će tokom noći i sutrašnjeg dana u potpunosti uspeti da saniraju i izvuku tu vodu. "Nadam se da neće biti dodatnih padavina kao jutros što je bio jak pljusak", dodao je Mladenović.
"Četiri ulice morale da budu raskopane"
Istakao je da su četiri ulice morale da budu raskopane kako bi voda mogla da otiče.
"Jednostavno nije bilo drugog načina. Ulice su vijugave i neće biti lako ni kada se bude gradila kanalizacija. Postigli smo dogovor sa Evropskom investicionom bankom za kredit od 45 miliona evra, koliko će obezbediti i Grad Beograd iz budžeta, a sigurno je da će radovi morati da se obavljaju fazno, jer sigurno neće biti moguće da se radi svuda u isto vreme", objasnio je Mladenović.
Naglasio je da je važno da su finansije obezbeđene, a "izgradnja kanalizacione mreže biće istorijski trenutak za levu obalu Dunava".
"Nakon puno praznih priča, tokom poslednje četiri godine radili smo na projektu i kreditnoj liniji i nema sumnje da je u pitanju jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Beogradu", tvrdi Mladenović.
Govoreći o održavanju kanalizacionih odvoda, Mladenović je rekao da JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" redovno čisti odvode, kao i da ti radovi svake godine počinju po završetku zime.
"Budžetom 'Vodovoda' su predviđena sredstva za sve lokacije na kojima je potrebno čišćenje odvoda, ali očigledno da na nekim mestima to nije bilo u potpunosti završeno, a kada se tome doda i zaista ogromna količina padavina, onda je jasno zbog čega se na pojedinim delovima Novog Beograda voda zadržavala", ukazao je Mladenović.
Naveo je da su dobili informaciju da nije bilo dužih prekida u radu crpnih stanica, a da sada sledi čišćenje terena, ali i borba za suzbijanjem komaraca.
"Bilo je problema sa komarcima i u prethodnom periodu, pre svega zbog nepovoljnih vremenskih prilika koje pogoduju brzom razmnožavanju ovih insekata, ali i visokih vodostaja Save i Dunava. Zaprašivanje, kako iz vazduha tako i sa zemlje, biće nastavljeno, naročito kada je u pitanju kanalska mreža i nepristupačni delovi grada", poručio je Mladenović.
Na terenu su i ekipe Gradskog zavoda za javno zdravlje, ispituje se kvalitet vode, pre svega zbog izlivanja septičkih jama na levoj obali Dunava, zaključio je Mladenović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.