Ministarka Vujović obišla Aleksandrovac; Država pomaže opštinama koje su pogođene poplavama

Izvor: B92, 23.Jun.2023, 14:45

Ministarka Vujović obišla Aleksandrovac; Država pomaže opštinama koje su pogođene poplavama

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas Aleksandrovac, opštinu u kojoj je proglašeno stanje elementarne nepogode.

Ministarka Vujović razgovarala je sa žiteljima Aleksandrovca, koji su pretrpeli štetu usled obilnih padavina kao i sa rukovodstvom opštine, koje je predstavilo prioritete za sanaciju.

"Danas sam u Aleksandrovcu ispred Vlade republike Srbije i kao član Radne grupe. Želim da znate da svi članovi Vlade Srbije intenzivno rade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa svih 56 lokalnih samouprava, gde je proglašeno stanje elementarne nepogode, da su konsultacije svakodnevne i da zajedno pronalazimo najbolji način da ublažimo posledice i saniramo štetu. Posetila sam domaćinstva, razgovarala sa građanima, čula potrebe opštinske uprave. Želim da svi stanovnici Aleksandrovca znaju da je Država uz njih i da Vlada republike Srbije radi na tome da se šteta nadoknadi što je pre moguće, kako u infrastrukturi, tako i u poljoprivredi", rekla je ministarka Vujović.

Aleksandrovac je jedno od mesta u kojem je pričinjena velika šteta. Pet mostova je potpuno uništeno, a 15 je oštećeno. Oštećeno je i 10 asfaltnih puteva, otvorilo se 7 klizišta.

Posebnu štetu pretrpela su aleksandrovačka sela, među kojima je i selo Dobroljupci. Meštanima je voda ulazila u kuću, a zbog porušenog mosta između dva sela, poljoprivrednici nemaju pristup svojim imanjima. Porušen most bio je i jedina spona kojim su deca iz sela išla u školu i vrtić.

"Vlada Srbije juče je donela Uredbu kojom je značajno uvećala iznose za svih pet kategorija oštećenja porodičnim objektima u poplavama. Tako sada, za prvu kategoriju oštećenja, iznos je povećan sa 120 na 200 hiljada dinara, dok je recimo za petu sa 600 podignut na 800 hiljada dinara. Postavljamo prioritete u svakom mestu, i zajedno ćemo prebroditi i ove posledice poplava", naglasila je ministarka Vujović.

Na osnovu evidencija jedinice lokalne samouprave, oštećeno je oko 1600 porodičnih objekata u 56 opština i gradova u kojima je proglašena vanredna situacija, nastala usled jakih padavina i izlivanja vodotokova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vujović u Aleksandrovcu: Država pomaže opštinama pogođenim poplavama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2023

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, obišla je danas Aleksandrovac, opštinu u kojoj je proglašeno stanje elementarne nepogode i rekla da svi članovi Vlade Srbije intenzivno rade kako bi se sanirale posledice elementarnih nepogoda u svim lokalnim samoupravama koje su pogođene.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.