Milionske štete poljoprivredi, hrane će biti dovoljno

Izvor: BKTV News, 15.Maj.2014, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milionske štete poljoprivredi, hrane će biti dovoljno

U ovom trenutku je teško dati finansijsku procenu štete koju poplave nanose usevima, ali je sigurno da će se meriti milionima evra, izjavio je danas agroekonomski analitičar Milan Prostran.

On je rekao da je sigurno da će biti štete na voću, povrću, kukuruzu i pšenici, ali i istakao da domaći bilansi nisu ugroženi i da će biti dovoljno hrane za domaće tržište.
Ugroženi, međutim, mogu biti izvozni >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << bilansi, jer će doći do smanjenja proizvodnje voća, koga godišnje na strana tržišta plasiramo za 500 miliona dolara, upozorio je Prostran.
“Ovo je zaista atipična klimatska godina, jer će za dva meseca pasti kiše kao za pola godine. Očekuje se da će u aprilu i maju pasti 650 litara kiše po metru kvadratnom, što je skoro 50 odsto godišnjih padavina, i ima negativnog uticaja na useve”, objasnio je Prostran.
Nesporno je da će deo biljnih kultura koje su posejane u slivovima reka Kolubare, Drine, Zapadne, Južne i centralne Morave, pretrpeti velike štete, kazao je Prostran, napominjući da su količine padavina manje u Vojvodini, i da se na tom području usevi za sada bolje nose sa vlagom.
Prema njegovim rečima, neki poljoprivrednici u područjima centralne i zapadne Srbije moraće, ako budu imali ekonomske moći, da i po treći put seju iste njive.
Prostran je predložio da proizvođači seju rane vrste povrća, i idu sa ranim hibridima kukuruza FAO grupe 200 i 300.
On je rekao da će ovo biti finansijski iscrpljujuća godina za poljoprivrednike, i ocenio da bi bilo dobro da im država bar besplatno obezbedi seme i mineralno đubrivo i da im pod povoljnijim uslovima, eventualno obezbedi “još neki litar goriva više”.
Kukuruz je dobro, ali će sigurno stradati u onim područjima gde je velika voda i “ugušiće” se bez kiseonika, ali to se pre svega odnosi na zabarene njive i područja koja su već plavljena u poslednja dva meseca, naveo je Prostran.
Kada je reč o pšenici, ona bi za mesec dana trebalo da se kosi, a najveći problem je što će, pored problema sa bolestima i štetočinama, doći i do poleganja žita, upozorio je Prostran.
On je međutim, poručio i da ne bi trebalo da strahujemo da nećemo imati dovoljno pšenice, jer je ona zasejana na velikim površinama.
Prostran je naglasio da se mora očistiti i dovesti u red više od 30.000 kilometara kanalske mreže, jer kako je zaključio, šteta bi bila manja za 50 odsto da je to urađeno ranije.
On je dodao i da se građani moraju ponašati mnogo savesnije i odgovornije, voditi računa o infrastrukturnim objektima i ne bacati smeće u kanale.
Izvor: tanjug.rs
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Štete ogromne, ali će hrane biti dovoljno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2014, 12:25

Finansijsku procenu štete koju poplave nanose usevima za sada je teško dati, ali je sigurno da će se meriti milionima evra, izjavio je danas Tanjugu agroekonomski analitičar Milan Prostran. Štete na voću, povrću, kukuruzu i pšenici biće velike, ali domaći bilansi nisu ugroženi i biće dovoljno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.