Izvor: JUGpress.com, 17.Jun.2023, 14:04

Milenković-Kerković: Niška vlast, gradonačelnica i Komisija za planove odgovorni su za poplave u Nišu

NIŠ

Dok Vlada i ministri nakon eksplozije nasilja u Srbiji i dalje tvrde da „sistem nije zakazao“ , rečne i bujične poplave su, po ko zna koji put, preplavile srpska sela i gradove, kanaliziciona voda se izlila u kliničke centre, uništeni su putevi, ulice, oranice i imovina siromašnih građana Srbije, lokalna vlast ne radi ništa da spreči poplave u Nišu, saopštila je poslanica >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Dveri u Skupštini Srbije Tamara Milenković-Kerković.

“Uzroci poplava u Nišu su zapuštena kanalizaciona infrastruktura, urbanistička korupcija, nebriga i pohlepa funkkcionera.

Poslednja poplava nakon većeg pljuska u Nišu koja je Palilulsko veče 3.juna pretvorila u crnotalasni film, a deo kod podvožnjaka u Zetskoj i čitavog dela ispod Stare Ciglane u blatnjavo jezero, čije su kanalizacione vode po ko zna koji put prodrle u Dečiju kliniku u Nišu, pokazale su da lokalna niška vlast ništa nije preduzela na prevenciji poplava.

Srbija ima 11.500 bujičnih vodotokova, a briga o njima prebačena je na lokalne samouprave koje nemaju ni novac ni stručnjake, ali imaju pohlepne funkcionere. Umesto da održava rečne nasipe, da kontroliše iskopavanje šljunka iz reke, umesto da čisti i obnavlja kanalizacionu mrežu i kažnjava za bacanje đubreta u reke i potoke, niška lokalne vlast i gradonačelnica Sotirovski se ponaša kao da je Grad dobila u feud.

Umesto prevencije poplava i pomoći ljudima i institucijama da saniraju štetu od poplava i spreče da se one ponavljaju posle svake veće kiše, niška vlast nastavlja da favoprizuje preteranu izgradnju, dozvoljava da Komisija za planove i urbanisti donose urbanističke planove i izdaju dozvole za gradnju bez procena i Elaborata o strateškom uticaju izmene planova na životnu sredinu, dozvoljavaju uništavanje zelenih površina, gradnju betonskih naselja bez dovoljne kanalizacione infrastrukture, promenu javnih zelenih površina u građevinsko zemljište, divlje iskopavanje rečnog šljunka, zapuštenu kanalizaciju, neočišćene slivnike i stvaranje deponija od potoka i Nišave.

Umesto da učini sve da se poplave spreče, gradonačelnica Sotirovski smenjuje urbaniste koji rade stručno, i vrši pritisak na članove Komisije za planove da javne zelene površine koje pripadaju svim Nišlijama, a čije drveće i zemljište apsorbuju kišu, pretvaraju u građevinsko zemljište, kako bi se ostvarila obećanja data investitorima. Jučerašnja ponovljena rasprava Komisije za planove Grada Niša pokazala je da trougao investitor – Gradonačelnica – Komisija za planove – ni nakon poslednjih poplava ne odustaju da Kariću omogući da zida na „glinenom“ brdu iznad Stare Ciglane , čije zelenilo i šuma sprečavaju veće poplave. Da bi to omogućili , učinili su sve što su do sada mogli. Potpisali su tajni Memorandum o razumevanju 2020.god. sa kompanijom Karić i čuvali ga u tajnosti 3 godine, promenili su u Generalnom urbanističkom planu 2021.god. namenu zemljišta koje je bilo predviđeno za park, sport i rekreaciju u građevinsko zemljište, doneli odluku da Elaborat o strateškom uticaju na životnu sredinu nije potreban i to 2020.god., godinu dana pre nego što je GUP donet, angažovali arh. Jovanović iz Zavoda za urbanizam i prof.Kondića , bivšeg člana Komisije za planove, da protivno svim zakonima i pravilima struke, godinu dana početka rada na Planu generalne regulacije (PGR) za Palilulu urade još prošle godine o trošku Karićevog „Tesla parka“ Plan detaljne regulacije (PDR) , kojim umesto 3,5 hektara zelenila ostavljaju 10 ari zelenila , i to pored gasnog skladišta. Ostavka Gradskog urbaniste Tanje Obradović februara ove godine bila je predstava, jer je 30. maja ona postavljena za člana Komisije za planove, tako da urbanističko planiranje u Nišu nastavlja da radi mala grupa povezanih ljudi , sadašnjih i bivših članova Komisije za planove – Tanja Obradović, prof. Keković i prof. Kondić.

Jedino dobro u svemu ovome je što će nakon skorašnje smene vlasti biti lako da se utvrdi ko je i kako umesto javnog interesa Nišlija radio samo u korist profita privatnih investitora. I naravno ko je odgovoran i ko će Nišlijama platiti za ogromne štete od poplava”, navodi se u saopštenju narodne poslanice Tamare Milenković Kerković.(kraj) TM/MN

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.