Mi smo građani sedmog reda

Izvor: B92, 25.Maj.2015, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mi smo građani sedmog reda"

Dok se nadležni utvrđuju ko je kriv, ko nije uradio svoj deo posla i zašto, građani novosadskih naselja samostalno rešavaju problem poplava.

Centar grada je prohodan, kao i sve bočne ulice, ali ulice, podrumi i prizemni delovi kuća u pojedinim naseljima su i dalje pod vodom.

Ogorčeni građani u naseljima Sajlovo i Klisa rekli su da su službe zatajile, da se niko nije javljao na njihove pozive, posle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čega su sami morali da krenu u ispumpavanje vode.

Građani su svedočili da su posle obilnih padavina ulicama plutale fekalije, a u ponedeljak je proglašena vanredna odbrana od poplava u selu Kovilj i novosadskim naseljima Slana bara, Vidovdanskom naselju, Klisi, a očekuje se uvođenje takve mere i u naselju Sajlovo.

Iako su u velikom problemu, nekim meštanima ne manjka duha.

“Šarana da pecam“, naveo je jedan od stanovnika naselja Slana bara, nakon što je zabacio udicu u reku koja se stvorila na jednoj od ulica.

Za razliku od njega, jedan od komšija je veoma ogorčen.

“Neka ceo narod u Srbiji i u svetu vidi da su građani Slane bare građani sedmog reda, a oni u centru su građani prvog reda“, dobacio je Novosađanin kroz prozor svog “Juga“ koji je dobio ulogu amfibije.

U ove ulice, kažu meštani, ekipe Vodovoda i kanalizacije stigle su tek danas po podne. Voda je ušla i u pojedine kuće i pomoćne prostorije.

“Kad god padne kiša dobijem pola metra vode u lokalu. Nekad se radilo ovde, morao sam zatvoriti, više se ne može raditi... Sad ja ne znam šta da radim. Oni obećavaju stalno da će da naprave put i da će da reše problem sa vodom, ali kanalizacija se digne i tu ne može da se živi“, rekao je jedan meštanin.

Nekoliko ulica dalje zatičemo gotovo istu sliku. Ovde su se građani sami organizovali i počeli da crpe vodu iz ulice i dvorišta. Ključni problem, kažu građani, atmosferska kanalizacija, jer ovi radovi već šest godina nisu završeni.

“U sistem je uloženo deset miliona dinara, treba još nekih 600, 700 hiljada da se sve uradi i da se završi. Oni znaju za taj problem, a sada u šaht gde su instalacije svih operativnih sistema, kablovskih sistema ušla je voda, tako da mi sada nemamo ni televiziju, ni telefone i tako dalje... To je problem koji ne košta mnogo, može da se reši, ali niko neće da ga reši“, rekao je stanovnik naselja Klisa.

U dvorištima pojedinih kuća preti izlivanje kanalizacije. Ako večeras ponovo padne veća količina kiše, kanalizacioni šahtovi će se izliti, strahuju meštani.

U zgradama u širem centru grada još ima vode u podrumima pojedinih zgrada. U Ulici Vase Stajića stanari kažu da već decenijama imaju isti problem, koji niko ne rešava. Ovoga puta voda je stigla do strujnih razvodnih ormana.

“Sinoć su bile strašne poplave, to je nama dugoročan problem. Obraćali smo se svim institucijama u gradu da nam pomognu, a sinoć smo morali da isključimo električnu energiju i da budemo celu noć bez struje“, kaže stanovnik Klise.

Novi Sad u nedelju uveče bio je u kolapsu zbog velike količine kiše, koje je palo oko 20 litara po metru kvadratnom, za 20 minuta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.