Metju preti: Upozorenje na opasnost na Haitiju i Kubi

Izvor: Press, 03.Okt.2016, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Metju preti: Upozorenje na opasnost na Haitiju i Kubi

Uragan "Metju", najsnažniji na Atlantiku u poslednjih devet godina, od jutros se velikom brzinom kreće ka Haitiju, Jamajci i Kubi.
Foto:B92.net
Moguće su obilne poplave i olujni udari vetra.
Američki nacionalni centar za uragane u Majamiju saopštio je da će "Metju" proći istočnu obalu Jamajke i sutra ujutro stići blizu jugoistočnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Haitija, odakle će u utorak po podne nastaviti ka istočnom, najnaseljenijem delu Kube.
Meteorolozi su najavili da će u izolovanim, slabo pošumljenim delovima Haitija pasti oko 100 litara kiše po kvadratnom metru, što može dovesti do odrona i poplava i ugroziti brojne meštane nastanjene u trošnim kućama sa metalnim krovovima. 

Upozorenje na opasnost od uragana na snazi je na Haitiju i Kubi, dok su snažni pljuskovi već pogodili Jamajku i poplavili više kuća, a prognostičari navode da će Haiti pogoditi katastrofalne kiše i olujni vetar. 

Uragan "Metju" jedan je od najjačih uragana na Atlantiku u novijoj istoriji i dostigao je rekordnu Kategoriju 5, što ga čini najsnažnijom olujom od udara uragana "Feliks" 2007. godine. 

Iz Centra za uragane najavljeno je da će "Metju" preko Bahama verovatno stići i do istočnog dela američke države Floride, ali se navodi da je to trenutno teško sa sigurnošću predvideti. 

Službe za civilnu zaštitu širom Haitija obezbedile su oko 1.300 skloništa za više od 340.000 ljudi, a građani su putem radija pozvani da slede uputstva o evakuaciji. 

Meteorolozi su upozorili da će uragan proći oko 80 kilometara istočno od američke pomorske baze Gvantanamo na Kubi, gde su vlasti vojnim transportnim avionima već evakuisale na Floridu oko 700 žena i dece pripadnika američkih snaga.
 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.