Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Feb.2015, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marić: U maju izmene zakona o vanrednim situacijama

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je danas da očekuje da se izmene zakona o vanrednim situacijama usvoje u maju na godišnjicu poplava i da su cilj oštrije prekršajne kazne.

Marić je u Jutarnjem programu TV Pink najavio javnu raspravu u martu, jer je cilj da se dođe do kvalitetnog teksta zakona i dodao da je završen tekst i da se radi na definisanju novčanih iznosa. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a je istakao da je sada težište svih aktivnosti zaštite spasavanja u vanrednim situacijama na lokalnim samoupravama, opštinama i gradovima, ali da je najmanje urađeno u pogledu preventive.

Marić je ukazao da bi svaka opština morala da uradi procenu rizika i plan zaštite i spasavanja, ali da je broj opština i gradova, koji imaju taj dokument, dramatično mali, "da ne kažem da ih nema više od pet".

Na pitanje novinara o pojavi đubreta u bujičnim potocima, Marić je odgovorio da su potrebni bolja komunalna organizacija, podizanje svesti građana i kazne.

Marić je najavio da je cilj da se poboljša kvalitet života uvođenjem sistema 1126 pomoću kojeg se može brzo, sa bilo kog telefona, pomoći ljudima koji su ugroženi.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a je ukazao i na probleme u funkcionisanju sistema protivgradne zaštite, na hronični problem nedostatka raketa, jer je Srbiji potrebno 25.000 raketa godišnje.

Marić je naglasio da je važno da po hitnom postupku ide zakon od zaštiti od grada, jer se njime na novi način definiše način prikupljanja sredstava za nabavku protivgradnih raketa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.