Malo pomagali tokom poplava

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Apr.2015, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malo pomagali tokom poplava

BANJALUKA - Grad Banjaluka sarađuje sa 16 lokalnih zajednica, pretežno iz Evrope.

Saradnja se uglavnom svodi na protokolarnu, kulturnu, naučnu i sportsku, što potvrđuje i podatak da je tokom majskih poplava pomoć pristigla iz samo četiri grada.

Kosovska Mitrovica, Kumanovo, Pula, Modin - Makabim - Reut, Sremska Mitrovica, Kampobaso, Bari, Bitonto, Grac, Novi Sad, Kranj, Lavov, Beograd, Kajzerslautern, Moskva i Patra su gradovi sa kojima Gradska uprava ima neki >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << vid saradnje, bilo da je riječ o bratimljenim gradovima, sporazumu o saradnji, memorandumu o saradnji ili povelji o partnerstvu.

"Za vrijeme poplava iz gradova partnera pristigla je humanitarna pomoć, a u tom smislu ističemo gradove Kumanovo iz Makedonije, Kajzerslautern iz Njemačke, Kranj i Novo Mesto iz Slovenije, sa kojim održavamo vrlo korektnu saradnju i kontakte", saopšteno je iz Gradske uprave.

Zoran Talić, odbornik PDP-a u Skupštini grada, kaže da su tokom prošle godine pomoć uglavnom slali slovenački gradovi.

"Nemamo cjelokupnu informaciju kolika je ta pomoć bila. Saradnja sa drugim gradovima uglavnom se svodi na ekskurzije pojedinaca. U oblasti privrede, koja je najbitnija, sa drugim evropskim i gradovima regiona baš i nema saradnje. U oblasti obrazovanja i kulture to je u nekim manjim granicama", kaže on i ističe da se Odbor za međunarodnu saradnju prošle godine nijednom nije sastao.

Dodaje da postoji inicijativa za revidiranje sporazuma sa drugim gradovima, kako bi bilo utvrđeno kakva je do sada saradnja ostvarena i da li je grad imao neku obavezu prema njima.

"Mislim da je Novi Sad pomogao, ali nemam pravu informaciju. Uglavnom, pomažu svi, a sami znate da smo mi pomagali i kada je bio zemljotres u Kraljevu", rekao je Draženko Ninić, odbornik SNSD-a.

U Gradskoj upravi kažu da intenziviraju međunarodnu privrednu saradnju i teže da privredne, turističke i sve druge potencijale predstave zainteresovanim investitorima, te da su brojni kulturni i sportski predstavnici ovih gradova kao i veći broj privrednih delegacija i eksperata iz raznih oblasti prethodnih godina posjetili Banjaluku.

Sprovođenje projekta "Razmjena učenika", koji se implementuje u saradnji sa opštinom Novi Beograd, te spomenik Stefanu Nemanji, koji je dobijen od novosadske fondacije "Dostojanstvo", vidovi su saradnje ostvareni u prošloj godini.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.