Mali Zvornik, najveći problem klizišta

Izvor: RTS, 12.Feb.2015, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali Zvornik, najveći problem klizišta

U opštini Mali Zvornik i dalje su na snazi vanredne mere. Nakon poplava najveće problem prave klizišta. Zemljište se i dalje spušta, a od maja prošle godine još dvadesetak kuća je nebezbedno. Najviše ih je u selu Culine gde će kanadska ambasada finasirati istraživanja i izradu izradu projekta sanacije klizišta.
Iako je ispucala i okružena blatom i dalje je naš dom, kažu Despotovići. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Živeli su i kod familije u selu i pod šatorom, ali se, i pored straha od klizišta, ne odvajaju od svoje kuće u Culinama.

"Više mi je muka, baš kažem mužu kakav je život po ovom blatu hodati i gaziti", kaže Vida Despotović.
"Nismo sklanjali rekli su nam da ništa ne smemo da diramo da ne bi krenulo ponovo odozgo klizište. Kuća je kao zaštita. Da ona služi kao potporni zid da drži brdo da opet ne krene odozgo", kaže Luka Despotović.
Na stotinu metara uz magistralni put tri kuće okružene su zemljom, u selu je osam za iseljavanje. Meštani su dobili novac, ali novi smeštaj još nisu obezbedili.
"Dva miliona dobili samo, šta ću ja sa tim", kaže Radovan Pantić.
"Ne spavam noćima kiša kad pada ja obilizam oko kuće nema šanse da zaspim. Prelazili smo kod devera isto se plašimo. Gledamo dole celu noć da li nije krenulo. Bićemo ovde dok ne nađemo smeštaj", kaže Mirjana Pantić.
Nadaju se, kažu, da će do proleća izaći iz kuća, a lokalna uprava da će do tada biti završen  projekat obezbeđenja klizišta koje ugrožava i magistralni put kroz selo. Finasiraće ga Kanadska ambasada, a raditi naši stručnjaci.
"Pomoći ćemo izradu studije i dela rehabilitacije klizišta koje će biti model za rehabilitaciju na celom ovom području", kaže Filip Penington, ambasador Kanade.
"Bušenje počinje već sutra i biće završeno brzo, a za potrebe izrade projekta i za sanaciju kada se uradi projekat onda se obezbede sredstva i onda će biti građevinski radovi", kaže profesor dr Adam Dangić, predsednik Društva geoloških inženjera i tehničara Srbije.
U opštini sa stotinu manjih i 18 većih klizišta očekuju da se reši i najveći problem odronjavanja zemljišta kod graničnog prelaza ka Republici Srpskoj.
Odavde se je u reku Drinu sručilo 12 i po hiljada metara kubnih zemlje. Kako je najavljeno, sanacija deo klizišta bar uz put počeće na proleće, kada i rekonstrucija magistralnog puta od Loznice ka Ljuboviji. 
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.