Lim opada, evakuisano 1.500 ljudi

Izvor: B92, Tanjug, 03.Dec.2010, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lim opada, evakuisano 1.500 ljudi

Beograd/Loznica -- Tokom noći najdramatičnija situacija s poplavama bila u Loznici. Evakuisano je 1.500 ljudi. Lim je u opadanju. U Ljuboviji tokom noći nije bilo evakuacija.

Poplave su za sada najviše ugrozile mesta duž obala Drine i Lima.

Najugroženije je područje Loznice, gde je proglašeno vanredno stanje, iako je vodostaj Drine od noćas u stagnaciji. Iz tog kraja je do sada evakuisano 1.400 ljudi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je da još nema tačne procene o tome kako će se razvijati hidrometeorološka situacija.

On je najavio da će za sve koji su zbog poplava primorani da napuste svoje domove biti obezbeđen smeštaj u hotelima i drugim adekvatnim objektima.

"Tačno je da je Lim u opadanju i to je prva dobra vest, što se tiče Ljubovije, vodostaj je u stagnaciji i nije bilo nikakvih evakuacija tokom noći. Ono što je važno saopštiti je da ne znamo kako će se razvijati hidrometeorolo[ša situacija, to za nas znači da 'ćmo na terenu ostati sa ljudima dokle god je to potrebno i poku[šti da naš zadatak da spasemo živote obavimo do kraja", rekao je Marić za B92.

Tokom noći evakuisano je 87 kuća u naselju Prnjavor, između Šapca i Loznice, gde je pod vodom oko hiljadu hektara oranica, a Drina preti da ugrozi deo sela gde je smeštena stoka sa ugroženog područja.

U toku je dopremanje pijaće vode, a šabačka kompanija "Galeb grup" je poslala 30 radnika i mehanizaciju da pomognu meštanima Prnjavora.

Celu noć su meštani Prnjavora pokušavali da sačuvaju svoju imovinu od nabujale Drine. Bagerima su nasipali zemlju, postavljali vreće sa peskom, ali je voda stigla do naselja.

Evakuacija je trajala tokom cele noći, tako da je iseljeno 87 kuća.

Meštani sa poplavljenog područja privremeno utočište pronašli su kod rođaka i prijatelja, a stoka je smeštena u seoskoj zadruzi.

Putevi u ovaj kraju su polavljeni, selo je bez struje, a mesna zajednica pokušava da dopremi pijaću vodu za stanovništvo:

"Bilo nam je važno samo da iz svake kuće izvedemo narod, nažalost iz jedne nisu hteli da napuste svoj dom. Teška situacija i izuzetno tužna", kaže Predrag Srdanović, predsednik MZ "Prnjavor".

Iako su problem privremeno rešili, u Prnajvoru strahuju da će Drina poplaviti i ekonomiju, gde je izmeštena stoka i mehanizacija.

Ministarstvo za NIP obnavlja infrastrukturu

Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan izdvojiće znatna finansijska sredstva iz svog budžeta za 2011. godinu za obnovu infrastrukturnih objekata koje je poplavio Lim, a sanacija će početi u prvim danima proleća, najavila je ministarka Verica Kalanović.

"Ono što je sigurno, Prijepolje neće biti zaboravljeno u budžetu NIP-a i da će značajna sredstva biti opredeljenja za sanaciju infrastrutkture”, najavila je ona.

Predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović je rekao da je u toj opštini i okolini ugroženo oko 150 stambenih i tridesetak privrednih objekata, a da je najteža situacija u mestu Zalug, gde je više od 100 domaćinstava opkoljeno vodom.

"Iako vodostaj Lima opada, vanredne prilike u Prijepolju i dalje traju. Mi još nismo pustili u saobraćaj četiri mosta i ne znamo u kakvom su stanju. Ovaj most je oštećen vidno i nama brzo treba komunikacija kako bismo omogućili normalan život ovim građanima”, rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.