Ledeni talas u SAD, velike poplave u Britaniji

Izvor: Studio B, 05.Jan.2014, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ledeni talas u SAD, velike poplave u Britaniji

Delove SAD pogodiće rekordno niske temperature - i do minus 35 stepeni. Zbog hladnoće život prethodinih dana izgubilo 16 osoba u SAD. Najgora zimska oluja u poslednjih 20 godina preti Velikoj Britaniji.

Američki meteorolozi su upozorili na istorijski niske temperature u narednim danima na američkom Srednjem zapadu, državama severoistočne Nove Engleske i na jugu SAD. Takva hladnoća u Vašingtonu se ne pamti poslednjih 20 godina, u Milvokiju nije bilo tako hladno poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << 18 godina, a u Misuriju poslednjih 15 godina, prenela je agencija AP. "Ako imate manje od 40 godina, niste videli ovo ranije", rekao je meteorolog Rajan Mej.

Veoma hladno vreme počeće u nedelju i nastaviće se početkom naredne sedmice, najavili su meteorolozi. Saopštavaju da se "hladan vazduh, koji se formira iznad Severnog pola ili polarnih regiona, obično zadrži u Kanadi, ali da će ovog puta doći do istočnih područja SAD". Prema prognozama u Severnoj Dakoti, u gradu Fargo, živa će se spustiti na minus 31 stepen Celzijusa, u Minesoti na minus 35 dok će u Indijanapolisu i Čikagu temperature iznositi 26 stepeni ispod nule.

Snežne padavine, jak vetar i izuzetno niske temperature, koji su pogodili severoistok SAD, odneli su više od 16 života. Većina žrtava stradala je u saobraćajnim nesrećama na klizavim putevima, jedna žena obolela od Alcajmerove bolesti smrzla se kada je odlutala daleko od kuće, a jednog radnika je zatrpala hrpa soli za posipanje puteva. Oko 3.000 letova aviona je otkazano.

I Velika Britanija je suočena sa najgorim olujnim nevremenom u poslednjih 20 godina, a za danas je izdat "žuti" stepen upozorenja na poplave u priobalnim oblastima Engleske, Velsa i Škotske. Zimsko nevreme još od Božića ne napušta Britaniju, koja se od tada suočava sa serijom oluja.

Britanska Agencija za životnu sredinu je izdala 96 upozorenja na poplave i novu oluju u Engleskoj i Velsu, gde je već više od 200 kuća poplavljeno. Meteorološka služba je izdala "žuto" upozorenje na led i kišu, previđajući da bi nadošle reke mogle da se izliju.

U najvećoj opasnosti su priobalne oblasti, posebno u južnoj Engleskoj, koje su uz jaku oluju sa Atlantskog okeana suočene i sa retko visokom plimom i talasima, prenosi Gardijan. Posebna opasnost, preti od kiša jer voda "nema gde da ode" iz priobalnih oblasti zbog poplava u poslednij 10 dana. Stanovnici obale Velsa ne pamte ovako visoko talase u poslednjih 15 godina.

Loše vreme potrajaće još najmanje dva dana, a vlasti upozoravaju građane da ne odlaze na obalu kako bi posmatrali i fotografisali visoke talase jer sebe dovode u opasnost. Policija je saopštila da je ogroman talas juče, iz grupe okupljenih građana na obali Kornvola u Engleskoj, umalo povukao muškarca i dete u more.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.