Kurc zadovoljan kako je utrošena pomoć Austrije šabačkom kraju

Izvor: Blic, 08.Okt.2014, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurc zadovoljan kako je utrošena pomoć Austrije šabačkom kraju

Austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc danas je boravio u Šapcu i posetio domaćinstva Kovačević i Mojić u selu Mrđenovac da bi se upoznao sa projektima obnove kuća posle majskih poplava i radom austrijskih humanitarnih organizacija.

- Austrija je sa velikom brigom pratila šta se događa u BiH i Srbiji i odlučila da pomogne odmah i brzo. Nisu samo sredstva iz Fonda za pomoć inostranstvu u slučaju elementarnih nepogoda, već je reč o mreži organizacija koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su radile sa istim ciljem. Tu su austrijska preduzeća kao što je “Rajfajzen banka”, austrijske nevladine organizacije kao što su “Karitas” i Crveni krst, medijska kuća “Kurir” je odmah pokrenula akciju prikupljanja pomoći. Danas možemo na licu mesta videti kako su dobro iskorišćena sredstva i donacije - napomenuo je Kurc.

Štete u 3.700 domaćinstava

- Na teritoriji grada Šapca je 3.700 domaćinstava pretrpelo štetu tokom majskih poplava. Novčana pomoć od države nije dovoljna, pa sam izuzetno zahvalan državi Austriji koja je preko svojih organizacija pomogla ugroženima - rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Trenutno se donacijama “Karitasa” u šabačkom kraju renoviraju kuće za 130 porodica. Vrednost projekata koje “Karitas” sprovodi u ovom gradu je oko 400.000 evra.

U domaćinstvu Žarka Kovačevića u Mrđenovcu još su vidljive posledice poplave. Tek pre četiri dana počela je obnova kuće.

- Voda nam je sve uništila za 15 minuta. Mi se bavimo povrtarstvom, sve je nestalo u trenu, voda je poplavila i dvorište i kuću tako da smo morali da napustimo dom i preselimo se kod prijatelja. Dvadeset dana nije moglo da se uđe u dvorište, jer je voda sporo oticala. Tek pre četiri dana počeli smo da sređujemo kuću, kad je stigla pomoć od “Karitasa” u građevinskom materijalu. Nismo sami mogli ništa da uradimo, imamo mesečno samo 10.000 dinara penzije koju prima moja majka - rekao je Kovačević austrijskom ministru.

Nedaleko od Kovačevića je i domaćinstvo Predraga Mojovića (81) i jedno je od 120 koliko ih u Šapcu koristi uslugu kućne nege i pomoći koju pruža “Karitas” Šabac.

Poplava je uništila svo povrće koje su posejali. Sebastijan Kurc je tražio da mu Mojović pokaže uništen zasad, a onda mu najavio posetu za iduću godinu uz želju da tada bašta bude bogata.

- Dođi kad hoćeš, sad znaš gde mi je kuća – odgovorio je deda Predrag Kurcu i dodao da je izuzetno zahvalan za svu pomoć koju dobija. - Dođu medicinske sestre i izmere nam pritisak i šećer, donesu drva, odu u prodavnicu, mnogo nam to znači, gledamo ih kao svoju decu.

Sebastijan Kurc je prisustvovao i pokaznoj vežbi spasavanja koju je organizovao Crveni krst Srbije na Savi
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.