Kuće u Ubu još pune vlage

Izvor: Press, 29.Jul.2010, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuće u Ubu još pune vlage

Procenjeno je da su nezapamćene poplave pre mesec dana opštini Ub nanele štetu od 210 miliona dinara. Od države samo sedam miliona dinara za sanaciju Nezapamćene poplave koje su krajem juna pogodile opštinu Ub nanele su štetu veću od dva miliona evra. Lokalna vlast je nemoćna da pomogne stanovništvu, koje se još bori >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << sa posledicama poplava. Od države su dobili sedam miliona dinara za saniranje štete. Za najugroženija domaćinstva ove nedelje počeće urgentna isplata pomoći, ali većina neće biti obeštećena.Najgora situacija je u naselju Sandića imanje, gde je bilo poplavljeno 45 kuća. U većini tih kuća ne može da se živi jer je voda oštetila zidove, pa su neki meštani spas potražili kod rođaka i prijatelja.
Oštećeni podovi
- Prizemni deo kuće je potpuno neupotrebljiv. Voda je ušla u sve prostorije, svi podovi su oštećeni i morali smo da ih izvadimo, a zidovi su puni vlage. Potrebno je najmanje još mesec dana da se zidovi osuše, pa tek onda možemo da počnemo da sređujemo. Moja supruga, deca i ja morali smo da se preselimo kod tašte, dok su se otac i majka smestili na sprat kuće - priča Nebojša Živanović.
Meštani kažu da je voda oštetila podove u svim kućama u naselju Sandića imanje, a najgore je prošao Sreten Maletić, u čijoj kući je visina vode bila skoro jedan metar i prizemlje je potpuno uništeno. Slična poplava zadesila je ovu porodicu i 1999. godine.
U domaćinstvu Sretena Milićevića voda se zadržala dva dana i pored podova i zidova, oštetila je kompletan nameštaj.
- Bilo je strašno. Za tili čas u kuću je ušla velika količina vode, ništa nismo mogli da preduzmemo, a nije bilo vremena ni da iznesemo stvari, jer se sve odigralo munjevitom brzinom. Sada je kuća puna vlage, sve je natopljeno vodom, stvari su propale, počele su da buđaju. Ne znam šta ćemo i kako dalje - kaže Milićević.
Predsednik opštine Ub Vladislav Krsmanović kaže da će do kraja ove nedelje početi isplata pomoći za najugroženija domaćinstva u naselju Sandića imanje, ali napominje da ostali građani ne mogu da računaju da ozbiljniju pomoć lokalne samouprave.
- Od države smo dobili sedam miliona dinara pomoći za saniranje štete koja se procenjuje na 210 miliona dinara! Odlučili smo da sredstva koja smo dobili iz državne kase kao prvu pomoć uputimo u 45 domaćinstava u naselju Sandića imanje, gde je šteta na svakom objektu oko 10.000 evra. Za početak tim domaćinstvima će biti isplaćeno po 10 evra po kvadratnom metru stambenog prostora, kako bi bar zamenili oštećene podove. Dalja pomoć zavisiće od toga da li će nam od države biti obezbeđena dodatna sredstva, jer Ub ne može da se sam izbori sa ovim problemom - kaže Krsmanović.
Pomoć poljoprivrednicima
Preostala suma biće usmerena za pomoć ostalim žiteljima opštine Ub, koji su pretrpeli veliku štetu, najpre onima u selu Šarbani, kojima su potopljene oranice.
- U toku je procena štete i taj problem moramo rešiti što pre, jer je poljoprivredno zemljište u tom selu stradalo zbog toga što smo bili prinuđeni da pustimo vodu iz reke Ub kako bismo sprečili da dođe do veće poplava u samoj varošici Ub. Na taj način smo naneli štetu na oko 30 hektara poljoprivrednih površina pod kukuruzom, detelinom i lucerkom - navodi Krsmanović.
Teška situacija je i u selu Brezovice, gde je voda odnela most, pa je jedan deo sela odsečen od drugog kraja. Poplave su oštetile više od 20 plastenika. U ubskoj opštini kažu da će jedan deo pomoći biti upućen povrtarima. Na pomoć ne mogu da računaju domaćinstva uz reku Tamnavu, koja svake godine po nekoliko puta plavi njive. Predsednik opštine Vladislav Krsmanović kaže da nema pravnog osnova da se šteta isplati na području koje je poplavljeno u neregulisanom toku Tamnave.   

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.