Izvor: Nezavisne Novine, 03.Sep.2016, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuće ostale nezaštićene od poplava

DOBOJ - Nakon rušenja nasipa mi više nemamo načina da se odbranimo od rijeke Lukavice, požalili su se mještani Bušletića, koji su nedavno u nevjerici posmatrali kako pred njihovim očima nestaje zemljani nasip.

"Nas 50 godina plavi rijeka, mi smo stari i bolesni i ne možemo se više braniti. Čim kiša padne u ovim brdima, eto nam odmah vode. Imaju tri kuće koje su najviše ugrožene, ima kafana, benzinska pumpa i još šest kuća, kojima prijeti direktna opasnost od Lukavice", >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << kaže starica Draginja Ostojić, koja je tijelom pokušala da spriječi građevinsku operativu da sruši nasip, koji ih je branio od nepredvidive Lukavice.

"Ja kod kuće imam snimke svih poplava, pošto sam bio predsjednik mjesne zajednice, snimao sam i dokazivao, i jedva smo izganjali da rijeka bude regulisana", kazao je Milenko Šiforija.

Mještani tvrde da je za rušenje nasipa "zaslužna" njihova komšinica i SDS-ova odbornica Marica Filipović, čija kuća se nalazi na suprotnoj strani nasipa, a koja je ranije upozoravala da nasip ugrožava njenu kuću.

"To nju uopšte ne ugrožava, njena je strana viša, ona je prije nekoliko godina nasula zemlju na svom dijelu obale. To je jedna velika sramota od te žene. Njoj je selo valjalo, znate koliko. Ona je odbornik u Skupštini ispred našeg sela, nikada ništa nije doprinijela", rekao je Milenko Šiforija.

"Marica misli da zato što je u Skupštini može da nas 'gazi' kako hoće. E, ne može, gospodo, ne može. Dosta je i Marice bilo. Glasali smo godinama za nju, a sada je na 'nuli' i zato to ona nama radi", poručila je Smilja, mještanka Bušletića, koja je na pitanje kako će se nakon rušenja nasipa zaštititi od rijeke kazala da će se "svi useliti u kuću Marice Filipović i njenog muža doktora Obrada".

Na prozivke komšija Filipovićeva nije željela odgovarati, ona je u telefonskom razgovoru kazala da je na poslu i da "nije naredila rušenje nasipa" te da postoji sva dokumentacija.

Iz Inspektorata RS saopšteno je da je republički vodni inspektor krajem prošle godine izvršio vanrednu kontrolu nasipa, koji je izgrađen na desnoj obali Lukavice, a nakon žalbe građana mjesne zajednice Grapska, te je utvrđeno da objekat ne posjeduje nikakvu tehničku dokumentaciju niti zakonom predviđen vodni akt.

"Imajući u vidu da je nasip nelegalan i da je izvršio izmjenu režima protoka vode rijeke Lukavice, da je nasipom suženo korito Lukavice, što može imati negativan uticaj na suprotnu obalu u slučaju pojave visokih voda, isti mora biti uklonjen, odnosno mora se izvršiti vraćanje u prvobitno stanje", navode u Inspektoratu RS.

U ovoj instituciji navode da je na licu mjesta izmjeren nasip te je utvrđeno da je u većem dijelu viši od nasipa na suprotnoj obali, što bi usljed nailaska plavnog talasa dovelo do prelivanja vode preko nižeg nasipa i plavljenja suprotne obale.

"Potreba nasipa na predmetnoj lokaciji nije upitna, ali isti mora biti izgrađen na propisan način i pod nadzorom nadležnih organa", navode u Inspektoratu RS.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.