Krupanj u borbi protiv bujica

Izvor: RTS, 22.Mar.2015, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krupanj u borbi protiv bujica

Počela je gradnja 18 bujičnih barijera na vodotocima koji su u majskim poplavama oštetili osam opština. Projekat, vredan 75 miliona dinara, finansira se iz programa razvoja UN u saradnji sa Kancelarijom za pomoć i obnovu i Ministarstvom državne uprave. U Krupnju će do polovine maja biti završene četiri barijere.
Mali potok, ali veliki muke. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Najteže je bilo, kažu majstori, postaviti temelj dubok metar i po. U zaštitu od ćudljivog Durisavca, vode i balvana koje često nosi, do sada je ugrađeno preko 200 kubnih metara kamena i betona.

"Radićemo još krila brane koja su visoka metar još u bedem koji ide tamo" kaže Vladimir Vićentić, radnik preduzeća "Hidrogrupa" iz Beograda.
Barijera na Durisavcu biće visoka četiri i po metra. Manji dotok vode, manje i strepnje za meštane Krupnja.
"Hoće vredeti garantovano, nema šta, te brane hoće vredeti", priča Milosav Rašić iz Krupnja.
Meštanka Gordana Gošić priča kako reka Durisavac izgleda bezopasno, ali da kad naiđe dosta vode, katastrofa bude za sat vremena.
"Ona ne da pliva, nego nosi po metara. Šta god da se uradi nama će biti u interesu da se obezbedi", kaže Gordana.
Šesnaest metara široka i tri visoka barijera zaustaviće nanose i bujice sa Kostajničkih brda. U još dve betonske pregrade na Maloj i Brštičkoj reci uložoće se ukupno 16 miliona dinara.
"Rok za završetak svih objekata je 15. maj. Jedino što može da nam bude otežavajuća okolnost je rešavanje imovinsko-pravnih, eventualno hidrološka situacija na nekim od vodotoka", navodi Nenad Gavrilović, inženjer kordinator projekta "Srbijavode".
Da su brane sigurna zaštita potvrdile su i tri izgrađene pre 44 godine na potoku u selu Brštice.
"Ovde štete nije bilo. Očekujem da ove četiri brane koje se rade učine Krupanj bezbednijim nego što je bio, a nadam se da ćemo uskoro da izgradimo svih 18 brana koliko je potrebno", naglašava predsednik opštine Krupanj Rade Grujić.
Uporedo sa branama grade se potporni zidovi i uređuju rečna korita. Kada se završe radovi, reka Čađavica, koja je najviše oštetila naselje Zmajevac, biće preusmerena iz sada divljeg toka u nekadašnje staro korito.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Obnovljene 162 i izgrađene 22 poplavljene kuće

Izvor: RTS, 23.Mar.2015, 13:27

Organizacija "Arbajter-Samariter-Bund" (ASB), sa partnerima "Housing centrom", Inicijativom za razvoj i saradnju i Fondacijom "Ana i Vlade Divac", uspešno je završila obnovu 164 i izgradnju 22 nove kuće, za porodice koje su pretrpele štetu u majskim poplavama. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.