Kostajnica proglasila vanredno stanje odbrane od poplava, u Novom gradu obustavljena nastava

Izvor: Cafe.ba, 12.Sep.2014, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kostajnica proglasila vanredno stanje odbrane od poplava, u Novom gradu obustavljena nastava

Vodostaj Une i Sane u porastu, na području Prijedora bujični potoci poplavili kuće u pojedinim naseljima

BANJA LUKA (AA) - Načelnik opštine Kostajnica zbog porasta vodostaja rijeke Une i izlijevanja bujičnih potoka i opasnosti od pojave klizišta sinoć je donio Odluku o proglašenju vanredne situacije na području opštine Kostajnica, javlja Anadolu Agency (AA).

Portparol Opštine Kostajnica Aleksandar Pašić jutros je u izjavi za Anadolu Agency kazao da se situacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << na području opštine lagano smiruje, jer su se bujični potoci koji su tokom jučerašnjeg dana poplavili određen broj naselja povukli u korita.

Dodao je da je zabrinjavajuća činjenica da vodostaj rijeke Une i dalje raste i to 10 centimetara po satu, zbog čega službe Civilne zaštite grade takozvane zečije nasipe uz Unu kako bi preduprijedili plavljenje objekata neposredno uz samu rijeku.

Zbog porasta vodostaja Une jutros je obustavljena nastava u Novom Gradu, gdje je tokom noći poplavljen određen broj stambenih i pomoćnih objekata, a Civilna zaštita imala je i intervencije na spašavanju starijih ljudi na tim područjima, saopštio je direktor Civilne zaštite RS Veselko Elez. Dodao je da je na području te opštine Una porasla za jedan metar što je rezultiralo obustavom saobraćaja na pojedinim regionalnim putevima na tom području.

I regija Grada Prijedora iza sebe je imala tešku noć,potvrdio je Radenko Petrić, šef jedinice za spašavanje službe Civilne zaštite grada Prijedora.

Najavio je da su zbog pojave oborinskih voda noćas poplavljeni brojni stambeni i pomoćni objekti na poručju Urije i Čirkin Polja te da vatrogasne ekipe još uvijek rade na ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata.

Dodao je da vodostaj Sane, zbog kiše koja i dalje pada, još uvijek raste i da je svega 35 centimetara ispod kritične tačke odbrane od poplava.

Zbog ciklona koji se premješta na jug BiH, za danas je izdat crveni meteoalarm za područje Hercegovine gdje su najavljene obilne padavine do 100 litara po metru kvadratnom.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.