Kiše donose poplave jugu Srbije

Izvor: B92, 26.Jun.2010, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kiše donose poplave jugu Srbije

Beograd -- Vodostaj reke Save kod Šapca je u porastu zbog čega su u tom području uvedene mere vanredne odbrane od poplava.

Istovremeno, u lozničkom kraju reka Jadar i okolni vodotokovi poplavili su blizu 1800 hektara poljoprivrednog zemljišta. Ugroženo je bilo i 130 domaćinstava, a voda je prodrla u 20ak kuća.

Situacija se na tom poplavljenom području polako poboljšava, i voda se polako povlači >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u korita. Na reci Tamiš vodostaji su u umerenom porastu dok će u celom slivu Kolubare biti u opadanju.

Direktor vodoprivrednog preduzeća "Sava Šabac" i sektorski rukovodilac za odbranu od poplava Dragan Topalović kaže da ne očekuje da će biti proboja vode.

"U Šapcu je vodostaj +503 jutros u 07 sati, što znači da su uvedene vanredne mere za odbranu od poplava. To je sve što je predviđeno operativnim planom u dogovoru sa kolegama iz javnog preduzeća "Srbija-vode" i uz punu podršku grada Šapca", rekao je Topalović.

"U poslednjih 4-5 dana, imali smo izrazite probleme, međutim, zbog radova koje smo na vreme izvršili, štete su bile minimalne. Taj talas je prošao, sad smo koncentrisani na odbranu od poplava na Savi. Aktivnu odbranu sprovodimo u selu Mrđenovac , a izvesnih problema imamo u selu Provo i u selu Drenovac. Međutim, apsolutno ne očekujem proboj odbrambene linije", objasnio je on.

Topalović je dodao da su "prognoze da će u toku današnjeg, eventualno sutrašnjeg dana vrh talasa da prođe ovim sektorom sektorom".

Međutim, on kaže da je sve preduzeto da ne bi došlo do incidenta na reci Savi.

Negotin: Blagi porast vodostaja, nema opasnosti od poplava

U opštini Negotin vodostaj Jaseničke reke i Dunava, na mernoj tački ušće Jaseničke reke u Dunav "Kosno grlo", sinoć je beležio blagi porast i iznosio je 595 centimetara, što je za 15 centimetara više u odnosu na jučerašnje merenje.

Bez obzira na ovu promenu, opasnosti od poplava u ovom kraju nema, s obzirom da je na vreme ispražnjena akumulacija HE "Đerdap I" i da je odlukom Opštinskog štaba civilne zaštite u selu Radujevcu, na obali Dunava, izgrađen odbrambeni nasip.

U opštini Negotin na snazi i dalje ostaju mere redovne odbrane od poplava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.