Kiša povećava opasnost od poplava

Izvor: B92, 27.Maj.2012, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kiša povećava opasnost od poplava

Beograd -- Uprkos prognozama tokom noći nije bilo većih padavina, pa nije došlo do značajnijeg porasta vodostaja i bujičnih poplava.

Opasnost međutim nije prošla. Kiša je počela da pada u većini mesta tokom jutra, a meteorolozi najvaljuju da će padati i narednih dana.

Postoji bojazan da bi od danas i oni vodotokovi koji su počeli lagano da opadaju mogli, zbog najavljenih kiša, ponovo da porastu.

Timovi sektora za vanredne situacije su na svim ugroženim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << područjima u pripravnosti jer se i dalje ne može isključiti mogućnost bujičnih poplava.

Tokom noći nije bilo značajnih promena vodostaja na rekama, ali je tim za vanredne situcije u pripravnosti kako bi se reagovalo ako bude većih problema, izjavio je načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

U Srbiji će sutra, prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda Srbije, biti promenljivo oblačno, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a ponegde je moguća veća količina padavina.

Marić kazao da je noć protekla mirno i da nije bilo opasnosti od bujičnih poplava. Timovi sektora za vanredne situacije su na svim ugroženim područjima jer se još uvek zbog najavljenih kiša ne može isključiti mogućnost da dodje do bujičnih poplava, dodao je on.

Područja u opasnosti od poplava su jug Srbije - područije oko Leskovca, Svrljiga, Gadžinog Hana, zatim Bor, kao i okolina Loznice, Krupnja i Ljubovije gde je aktiviran veliki broj klizišta, rekao je Predrag Marić za B92.

Marić je kazao da su ta mesta upućeni timovi za spasavanje kako bi se ako dodje do većih poplava ukazala pomoć stanovništvu.

Gostujući u vestima B92, direktor "Srbijavoda" Nikola Marjanović je rekao da su navedene oblasti "tradicionalna" pretnja, ali da je situacija sada nije toliko opasna, koliko kad se ta sva voda pojavi u Savi i Dunavu. On je rekao da ne postoji stopostotna zaštita od poplava, a da se "Srbijavode" bore koliko je moguće. Marjanović je rekao da je neophodno da se ulaže više u zaštitu od poplava i da je problem u malim ulaganjima. On je napomenuo da su izdvajanja države dovoljna jedva za održavanje objekata i rečnih korita, i da su smanjena za 7 do 8 puta u odnosu na pre pet godina. Marjanović je dodao i da cena vode mora da bude veća.

Crni i Beli Timok u opadanju

Nivo Belog i Crnog Timoka u Zaječaru je u opadanju i za sada nema opasnosti od izlivanja, rekao je gradonačelnik tog grada Boško Ničić.

On je kazao da je Beli Timok od jutros je na koti 100, a Crni Timok na 210 santimetara i dodao da su pripadnici vatrogasno-spasilačke čete i članovi štaba za vanredne situacije Zaječara neprekidno na terenu.

Ničić je naveo da se duž obala postavljaju džakovi sa peskom kako bi se sprečilo izlivanje vode iz korita reka. Grad je prošle godine obezbedio specijalna spasilačka odela i gumene čamce a bilo je i pripremljeno 4.000 džakova sa peskom.

Crni Timok, uzvodno od Zaječara, u borskom selu Šarbanovac je trenutno u stagnaciji. Kako kaže Borislav Adamović, predsednik Mesne zajednice "Timok-Šarbanovac", za sada je mirno i nivo Crnog Timoka je na samoj granici prelivanja, ali ako padne još jedna kiša situacija može da postane dramatična.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kiša povećava opasnost od poplava

Izvor: medio.rs, 27.Maj.2012

Uprkos prognozama tokom noći nije bilo većih padavina, pa nije došlo do značajnijeg porasta vodostaja i bujičnih poplava.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.