Kakvu vodu piju Pančevci?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2019, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakvu vodu piju Pančevci?

Nakon nedavnih poplava u Beogradskim naseljima na levoj obali Dunava koja pripadaju opštini Palilula i preporuka da žitelji naselja Borča i Kotež ne koriste vodu iz gradskog vodovoda za piće, mnoge Pančevce zanimalo je koliko je ispravna voda koju oni piju. Razlog je taj što se većina bunara iz kojih se Pančevo snabdeva nalazi upravo u opštini Palilula.

Gradski vodovod u Pančevu raspolaže sa nešto više od 90 bunara od kojih je trećina u opštini Palilula. Uglavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su na izvorištu Sibnica, a nekoliko se nalazi u neposrednoj blizini Fabrike vode na takozvanom F izvorištu. Nakon nedavnih poplava u naseljima na levoj obali Dunava i opasnosti od izlivanja septičkih jama mnoge Pančevce zanimalo je koliko su sigurni njihovi bunari i da li piju ispravnu vodu?

"Oni na F liniji oko crpne stanice su bili isključeni preventivno kako ne bi imali posle probleme i posledice. S obzirom da mi znamo kako treba da se ponašamo u takvim situacijama, mi smo preventivno isključili te bunare i nismo imali problem oko kvaliteta vode", objašnjava Aleksandar Radulović, direktor JKP "Vodovod i kanalizacija".

"Mi smo sve te bunare obezbedili, napravili smo nepropusne kape, blindove, tako da praktično je onemogućen prodor i površinskih atmosferskih kao i podzemnih voda u same bunare", tvrdi Jasmina Simić, rukovodilac sektora za proizvodnju.

Trenutno radi 35 bunara uglavnom u Sibnici i Gradskoj šumi. To je u skladu sa potrošnjom i nikada nisu angažovani istovremeno svi bunari, već se periodično smenjuju. Pre njihovog aktiviranja rade se mikrobiološke analize.

U Laboratoriji JKP Vodovod i kanalizacija rade se kontrole na svakih sat vremena. Zavod za javno zdravlje uradi mesečno 110 analiza uzoraka iz distributivne mreže i rezervoara, a rezultati pokazuju da je voda kvalitetna i bakteriološki ispravna, kažu u Pančevačkom vodovodu.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.