Kako je poplavljen Stari Ras

Izvor: Politika, 23.Sep.2015, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je poplavljen Stari Ras

Na arheološkom lokalitetu koji je na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine čitavog leta stvaralo se jezero i žabokrečina

Novi Pazar – Radnici JKP „Vodovod i kanalizacija” u Novom Pazaru juče su počeli da na Pazarištu, kod arheološkog lokaliteta Trgovište, popravljaju oštećenu cev kojom voda iz reke Raške ide na preradu do gradskog filtera, kazao je za „Politiku” direktor tog komunalnog preduzeća Hanefija Brničanin. U međuvremenu, vlasnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << motela „Ras” Ćerim Šemsović je naredio svojim radnicima da sa reke uklone improvizovanu branu, kako bi se „otklonila svaka sumnja da je to uzrok što se na lokalitetu stvara bara”.

Na problem je ovih dana glasno ukazao otac Teoktist, iguman manastira Sopoćani, koji zajedno sa Starim Rasom čini celinu i nalazi se na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

Čitavog, iako sušnog leta, pored puta Novi Pazar – Sopoćani, između zidova ostataka starog Trgovišta, koje je preteča sadašnjeg Novog Pazara, stvaralo se jezero i žabokrečina. Otac Teoktist je očekivao da nadležni reaguju, ali pošto se ništa nije menjalo, pozvao je novinare i pokazao šta se događa sa građevinama koje su svedoci srednjovekovne i još starije srpske i hrišćanske istorije.

– Ako ovo ostane ovako preko zime, led i voda će da nagrizu, oštete i potpuno unište ovaj lokalitet – upozorio je iguman, prozivajući nadležni zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije, čiji predstavnici su letos dolazili na Pazarište i videli užasnu sliku.

„Uvidom na licu mesta, prilikom obilaska terena 3. jula stručna ekipa Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture konstatovala je da je prostor srednjovekovnog naselja severno od puta Novi Pazar – Delimeđe poplavljen na čitavom delu između puta i padine”, saopšteno je iz ove ustanove.

Dalje se kaže da je Zavod 8. jula uputio dopis Gradskoj upravi Novog Pazara, u kom izveštaje sa terena potkrepljuje foto-dokumentacijom i traži preduzimanje hitnih mera kako bi se sprečila devastacija ovog spomenika kulture. Međutim, iako je ukazano da je neophodno hitno reagovanje zbog ugroženosti spomenika, odgovor koji je stigao tek 10. septembra sadržao je samo informaciju da je prijava prosleđena JKP „Vodovod”.

U komunalnoj inspekciji kažu da je njihova komisija ustanovila da je neko u blizini lokaliteta „izvodio neke radove, da je pokušao da postavi stubove za reklamni pano, pa je probušio vodovodnu cev”, o čemu su obavestili „Vodovod”. Ovo javno preduzeće je podnelo krivičnu prijavu „protiv N. N. lica” i počelo da popravlja cev.

– Nije mi baš jasno kako je to iguman manastira Sopoćani nadležan da ukazuje na propuste i da navodno brine o zaštiti kulturne baštine. Za to postoje nadležne institucije – kaže direktor „Vodovoda” Brničanin. Na pitanje zašto se dugo čekalo sa popravkom odgovara da to nije jednostavan posao i da će to preduzeće koštati najmanje 300.000 dinara.

S. Bakračević

 -----------------------------------------

Šemsoviću žao što ga monasi optužuju

Vlasnik motela „Ras” Ćerim Šemsović kaže da mu je žao što ga bratstvo manastira optužuje. Zato je odlučio da propustljivu branu, od šljunka i kamenja ukloni. On podseća da je sam finansirao izgradnju 950 metara makadamskog puta od motela na Pazarištu do utvrđenja Stari Ras i da je postavio klupe na svakih stotinak metara, da bi ovaj istorijski spomenik bio svima dostupan.

-----------------------------------------

Sedam crkava i nekropola

Arheolozi su lokalitet, zajedno sa Gradinom na brdu iznad reke, istraživali nekoliko decenija prošlog veka. Ovde su otkriveni ostaci kasnoantičke nekropole i ranovizantijske crkve sa grobnicom iz petog ili šestog veka, kao i pet manjih srednjovekovnih crkava i 64 stambena objekta. S druge strane Raške pod vodom je ranohrišćanska bazilika.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.