Kako da se oporavimo od ovoga/FOTO

Izvor: B92, 15.Maj.2014, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da se oporavimo od ovoga/FOTO

Beograd -- Obilna kiša i poplave koje su zadesile Srbiju nisu samo odnele ljudske živote i napravile veliku štetu, već su nanele i nesagledive posledice poljoprivredi.

Srbija, čiji bruto domaći proizvod prilično zavisi od rodne godine, verovatno će posle ovakve nepogode morati da revidira procene o rastu BDP-a, koji je NBS juče procenila na jedan odsto.

Agroekonomski stručnjak Milan Prostran izjavio je da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u ovom trenutku teško dati finansijsku procenu štete koju poplave nanose usevima, ali je sigurno da će se meriti milionima evra.

Prostran je rekao da je sigurno da će biti štete na voću, povrću, kukuruzu i pšenici, ali i istakao da domaći bilansi nisu ugroženi i da će biti dovoljno hrane za domaće tržište.

Ugroženi, međutim, mogu biti izvozni bilansi, jer će doći do smanjenja proizvodnje voća, koga godišnje na strana tržišta plasiramo za 500 miliona dolara, upozorio je Prostran.

Nesporno je da će deo biljnih kultura koje su posejane u slivovima reka Kolubare, Drine, Zapadne, Južne i centralne Morave, pretrpeti velike štete, kazao je Prostran, napominjući da su količine padavina manje u Vojvodini i da se na tom području usevi za sada bolje nose sa vlagom.

Prema njegovim rečima, neki poljoprivrednici u područjima centralne i zapadne Srbije moraće, ako budu imali ekonomske moći, da i po treći put seju iste njive. Prostran je predložio da proizvođači seju rane vrste povrća i rane hibride kukuruza FAO grupe 200 i 300.

Da će zasejavanje njiva biti potrebno i treći put nagovestila je i ministarka poljoprivrede i životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Ona je kazala da će država nastojati da pomogne svim poljoprivrednicima koji pretrpe štetu od poplava.

Na fotografijama se vide potopljeni plastenici u naselju Veliko Selo u opštini Palilula, na kojima se vidi da su potpuno u vodi i da je sve zasejano progutala vodena stihija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.